... Μπορεί η mother να know best αλλά πλέον πρέπει και η κόρη να μάθει best αν θέλει να φάει μελομακάρονα εκεί στην ξένη χώρα ...
Μελομακάρονα
υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη (ή μαργαρίνη) λυωμένη
3 γρ. σόδα
4 γρ. αμμωνία
κανέλλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελλόξυλο
Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα υλικά.
Το αλεύρι,
το χυμό,
τα διογκωτικά, την άχνη, τη μαργαρίνη και τα κανελλογαρύφαλλα,
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε για 4΄-5΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, το πορτοκάλι μαζί με τη φλούδα του και κομμένο στη μέση και ένα κανελλόξυλο.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κατά τη διάρκεια του μελώματος, ίσως χρειαστεί να το ζεστάνουμε ελαφρά ξανά.
Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, την άχνη,
τη φυτίνη/μαργαρίνη,
την αμμωνία και τη σόδα,
την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά.
Το μείγμα αφρίζει μόλις ο χυμός του πορτοκαλιού συναντηθεί με τη σόδα και την αμμωνία.
Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι.
Ξεκινώντας από το κέντρο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με το χέρι ενσωματώνοντας σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Και δεν ζυμώνουμε, για να μη βγει ξανά το λάδι του μείγματος στην επιφάνεια.
Κόβουμε μικρά κοματάκια ζύμη και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας.
Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρώς τις άκρες τους σχηματίζοντας μυτούλες και δημιουργούμε σχέδια στην επιφάνειά τους με πηρούνι.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄ περίπου.
Αν θέλουμε να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα προσαρμόζοντας το χρόνο του ψησίματος ανάλογα.
Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι, τα βυθίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1΄-2΄ και να τραβήξουν σιρόπι.
Τα γυρίζουμε με πηρούνι από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 1΄-2΄, πάντα ανάλογα με το πόσο ψημμένα είναι.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι.
Πασπαλίζουμε με καρύδια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.
Επιστρατεύουμε πιατέλες, πιατάκια, δίσκους, ξωτικά, ταράνδους κι ό,τι αγοράσαμε πέρυσι μόλις έβγαλαν τα χριστουγεννιάτικα σε προσφορά -50%.
Τρατάρουμε.
Κυρίως εαυτούς και λίγους αλλήλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου