Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Πουτίγκα Χριστουγέννων στα μικροκύματα ...

 … Τι θα γίνει, κοπελιά; Κάθε χρόνο θα τη φτιάχνεις και κάθε χρόνο θα την ανεβάζεις αυτή την πουτίγκα;
Ναι, γιατί; ...


Πουτίγκα Χριστουγέννων στα μικροκύματα



υλικά:
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί  
300 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα
(εδώ κράνα, σταφίδα ξανθή και μαύρη, μπλούμπερι και κάντιτα)
25 γρ. κερασάκια γλασσέ
100 ml χυμός πορτοκαλιού
100 ml νερό
50 ml κονιάκ
1 μικρό μήλο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
25 γρ. φουντούκια
85 γρ. βούτυρο (κατευθείαν απ’ το ψυγείο)
1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (mixed spice)
1 αυγό
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι ή μελάσσα ή χαρουπόμελο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι







Βάζουμε σε μπωλ όλα τα ξερά φρούτα και τα κερασάκια γλασσέ κομμένα στη μέση.

Τα περιχύνουμε με το χυμό και το νερό, προσθέτουμε το ξύσμα και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατή ένταση, για 3΄.

Όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το κονιάκ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και τα αφήνουμε για 2 ώρες, να ενυδατωθούν και να πάρουν άρωμα.

Περνάμε το ψωμί από το multi μέχρι να γίνει χοντρά ψίχουλα. 

Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τρίβουμε το μήλο στο χοντρό τρίφτη.

Ρίχνουμε στο μπωλ με τα φρούτα τα ψίχουλα του ψωμιού, το τριμμένο μήλο, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς.

Ανακατεύουμε καλά.






Αρωματίζουμε με το ξύσμα.






Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, κατευθείαν από το ψυγείο, το βούτυρο - όχι όλο μαζί, αλλά σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας και ενσωματώνοντας την πρώτη δόση πριν τρίψουμε την επόμενη.  






Ρίχνουμε το αυγό και το μέλι/πετιμέζι και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.






Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μπωλ χωρητικότητας 1,2 λίτρων.






Αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά με κουτάλι.






Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού, χωρίς να το σφραγίσουμε ερμητικά, και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια για να βγαίνει ο ατμός.





Ψήνουμε την πουτίγκα στα μικροκύματα, στη μεσαία ένταση, για 10΄. 

Την αφήνουμε να σταθεί για 5΄ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8΄-10΄ ακόμη.   






Αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και, μόλις κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα.  

Μπορούμε είτε να τη βάλουμε στο φούρνο για 10΄ στους 150-160 βαθμούς κελσίου, είτε να την αφήσουμε χωρίς να τη σκεπάσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για να οξειδωθεί από τον αέρα.  



     
   
Διακοσμούμε χριστουγεννιάτικα.

Σερβίρουμε την πουτίγκα σκέτη, με σιρόπι, με κρέμα ή με παγωτό.

   












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου