... Λίγος ο χρόνος, πολλά τα έξοδα και οι υποχρεώσεις, μοιραία το μαγείρεμα πηγαίνει πίσω κι ας είναι από τα πιο σημαντικά. Ειδικά τα χρονοβόρα φαγητά, ή αυτά που θέλουν προεργασία και πολλά σκεύη, κάνουν όλο και πιο σπάνιες εμφανίσεις στην κουζίνα.
Κι εκείνα που θέλουν φούρνο - σπάνια ανάβει ο φούρνος πια και με το χρονόμετρο στο χέρι να μην πάμε για ρεκόρ λογαριασμού.
Γίγαντες λοιπόν είχα πολύ καιρό να φτιάξω - δεν τους τρώω αλλά τους τρώει ένας πού 'χα μια συνεργασία. Θα προσπαθήσω λοιπόν να τους φτιάξω στη σωτέζα χρησιμοποιώντας υλικά από κατάψυξη και κονσέρβα. Έχω πάντα σπανάκι, πράσο, κρεμμυδάκια και μυρωδικά, έχω ζωμό σπιτικό, έχω και γίγαντες από κονσέρβα. Άντε να δούμε ...
Γίγαντες με σπανάκι στη σωτέζα
υλικά:
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο (εδώ φύλλα που περίσσεψαν)
500 γρ. σπανάκι (εδώ κατεψυγμένο)
1 ντομάτα
1 κουτ. τσ. πελτές
άνηθος
ζωμός (εδώ σπιτικός)
2 κονσέρβες γίγαντες
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Ρίχνουμε τα πράσα σε ροδέλες και σωτάρουμε 2΄-3΄.
Ρίχνουμε και το σπανάκι (εδώ ένα κατεψυγμένο βουνό που σιγά-σιγά πέφτει καθώς το ανακατεύουμε και ξεπαγώνει).
Προσθέτουμε τη ντομάτα σε κυβάκια και αρωματίζουμε με μπόλικο άνηθο.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα (ο ζωμός μου είναι ανάλατος).
Ρίχνουμε το ζωμό και τον πελτέ.
Προσθέτουμε ελάχιστο ή καθόλου νερό.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.
Ρίχνουμε τους γίγαντες (εγώ στραγγίζω τη μισή σάλτσα τους) και ανακατεύουμε απαλά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά (10΄-15΄).
Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου να δέσει κι άλλο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου