Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Μπουτάκια κοτόπουλου στον air fryer ...

 … Αυτός είναι ο αυθεντικός πέτσας, όχι ο λίστας ο γιαλαντζί. Καλύτερος κι απ' τη Χριστίνα την πετσού, ξέρεις, τη ζάχαρη-πέτσα-ζάχαρη-πέτσα. Χυμάει στην πετσούλα σα γεράκι, την τσιμπάει κι εξαφανίζεται. Κρύβεται στη φωλιά του να τη φάει με την ησυχία του κι ύστερα παλεύει να τη χωνέψει, συχνά με αμφίβολα αποτελέσματα. 
Τουλάχιστον με τα χρόνια δεν επιτίθεται πια σε αρνιά, κατσίκια και γουρνοπούλες και αφιερώθηκε στη μονοκαλλιέργεια του κοτόπουλου. Το οποίο έχει τελειοποιήσει στον air fryer και η πολυκατοικία ζει μια αέναη Τσικνοπέμπτη ...

Μπουτάκια κοτόπουλου στον air fryer



υλικά:
2 μπούτια κοτόπουλου
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

προαιρετικά: πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη




Κόβουμε τα μπουτάκια ξεχωρίζοντας το κοπανάκι από το μηρό.

Χαράζουμε σε 2-3 μεριές και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε απευθείας στον κάδο του air fryer ή σε χάρτινο ταψάκι μιας χρήσης για να γλυτώσουμε το μισό πλύσιμο.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15΄.



Γυρνάμε κάθε κομμάτι και ψήνουμε για άλλα 12΄-15΄, ή προσαρμόζουμε ανάλογα με το πάχος των κομματιών.

Σερβίρουμε με λίγη ρίγανη. 



Αυτό είναι το απλούστερο μαγείρεμα που δίνει νοστιμότατο αποτέλεσμα. Μπορούμε να αρτύσουμε περισσότερο το κοτόπουλο (αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, ρίγανη ανάλογα με τα γούστα μας - εγώ θα έβαζα και μια ιδέα τσιμένι). Ακόμη και εντελώς σκέτο όμως είναι λαχταριστό γιατί τα κοτόπουλα έχουν πλέον αρκετό λίπος και μαγειρεύεται σ' αυτό.

Στο δεύτερο μισό του ψησίματος ο πέτσας πρόσθεσε και κατεψυγμένες πατάτες. Θα είμαι ειλικρινής - οι πάνω έγιναν τραγανές, οι κάτω μούλιασαν στο ζουμί του κοτόπουλου. Κι ίσως να ήταν και καλύτερες.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου