Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Κιουνεφέ χωρίς γλουτένη ...

 ... Δεν ήταν ψέμματα ότι πιο πολύ απ' όλα μου έλειψε η ηπειρώτικη λαχανόπιτα, την οποία μου στέρησε μαζί με τα υπόλοιπα η δυσανεξία στη γλουτένη και ξαναβρήκα λίαν προσφάτως.  Το ίδιο σχεδόν μου έλειψε το κουλούρι με σουσάμι που, όχι που να το παινευτώ, αλλά το έφτιαχνα μαστόρικα, και το κανταΐφι. Για ασφάλεια αγόρασα από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη του Μαρίνου Κοσμά το έτοιμο κανταΐφι, ωμόν αλλ' εμόν, που έψησα και σιρόπιασα. 


Πήρα όμως και φύλλο κανταΐφι για να πειραματιστώ. Πρώτα με κιουνεφέ που δε θέλει και τύλιγμα, είμαστε πλεονέκτες αλλά να είμαστε και λογικοί ...


Κιουνεφέ χωρίς γλουτένη



υλικά:
300 γρ. φύλλο 
κανταΐφι χωρίς γλουτένη
1,5-2 σκαφάκια ρικότα (250 γρ. το ένα)

βούτυρο ή μαργαρίνη (λυωμένα και χλιαρά)

σιρόπι (όση ζάχαρη τόσο νερό και χυμός από μισό λεμόνι)




Ανοίγουμε το κανταΐφι, το ξαίνουμε ελαφρά και το κόβουμε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια.




Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι (εδώ 20 εκ.).

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι και πιέζουμε καλά.





Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα.






Δουλεύουμε τη ρικότα με πηρούνι ή κουτάλι να μαλακώσει και να απλώνεται.





Την απλώνουμε προσεκτικά προσπαθώντας να μην κάνουμε πολλές κινήσεις και σηκώνουμε το κανταΐφι. 





Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου. Το κανταΐφι που δεν έχει γλουτένη δεν θα πάρει το κλασσικό χρυσό χρώμα αλλά είμαστε άνθρωποι και όχι κίσσες οπότε το ξεπερνάμε γρήγορα.





Βράζουμε το σιρόπι για 4΄-5΄.

Σιροπιάζουμε το κιουνεφέ όταν βγει από το φούρνο.





Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.





Τρατάρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου