Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Τσίλι με κοτόπουλο που περίσσεψε και νάτσος ...

 ... Στα βάθη του καταψύκτη ανακάλυψα ένα ξεχασμένο στήθος κοτόπουλου, που ξέμεινε από την τελευταία εποχή των παγετώνων, εκείνη που ο Σκρατ πιάνει επιτέλους το βελανίδι.
Έ
φτιαξα την αναμενόμενη και προφανή κοτόσουπα, με φιδέ, πολύ πιπέρι και λίγο από το κοτόπουλο 


κι έψαχνα να βρω κάτι για να αξιοποιήσω το υπόλοιπο ψαχνό όσο γίνεται πιο άκοπα αλλά νόστιμα και ει δυνατόν πρωτότυπα. Ας είναι καλά το BBC goodfood με το nacho chicken bake του και οι κονσέρβες με φασόλια τσίλι που στοκάρω ανελλιπώς και φτάνουν να ταΐσουν όλο το τετράγωνο σε μελλοντική εποχή παγετώνων ...



Τσίλι με κοτόπουλο που περίσσεψε και νάτσος





υλικά:
βρασμένο κοτόπουλο
1 κονσέρβα chilly beans (ή kidney beans)
1 κούπα έτοιμη σάλτσα ντομάτας (ή ντομάτα κονκασέ)
λίγη πάστα τσίλι 
μπούκοβο γλυκό ή καυτερό

τριμμένο ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
νάτσος ή τσιπς τορτίγιας
μαϊντανός




Ψιλοκόβουμε το κρέας που περίσσεψε.




Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε την πάστα τσίλι.

Ανακατεύουμε να πάρει γεύση και χρώμα το λάδι.





Ρίχνουμε το κοτόπουλο και τα φασόλια (εδώ σε σάλτσα τσίλι μαζί με τη σάλτσα τους).




Προσθέτουμε τη σάλτσα/ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.





Αλατοπιπερώνουμε κατά βούλησιν και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10΄. 




 

Αδειάζουμε σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.





Αραδιάζουμε τα νάτσος όρθια.







Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου.





 

Σερβίρουμε.













Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Κολοκυθόσουπα πράσινη στον παρασκευαστή σούπας ...

 ... Δεν τον λες και καλοκαιρινό τον καιρό, μετά βίας τον λες μαγιάτικο, πιο πολύ Μάρτη θυμίζει με τις συνεχείς βροχές και το χλωμό ήλιο να βγάζει δειλά το κεφάλι του πριν τον ξαναμπαγλαρώσουν τα σύννεφα και τέρμα ο προαυλισμός κρατουμένου. Μια σούπα πάντως τρώγεται όλες τις εποχές, ζεστή, χλιαρή ή και κρύα, σήμερα μια κολοκυθόσουπα με κολοκυθάκια, σαν την πορτοκαλάδα από πορτοκάλια του Μπρίλη ...

 

 Κολοκυθόσουπα πράσινη στον παρασκευαστή σούπας

 


 

υλικά:
4-5 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος, μαϊντανός
ζωμός κότας ή ζεστό νερό




Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Κόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα σε κομμάτια.

Τα βάζουμε όλα μαζί στον παρασκευαστή σούπας.




Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα μυρωδικά.

Αλατοπιπερώνουμε ή ρίχνουμε έναν κύβο κότας (εδώ σπιτικός ζωμός λαχανικών).

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι το σημείο minimum του παρασκευαστή ή παραπάνω, αν θέλουμε πιο αραιή τη σούπα.

Επιλέγουμε την αντίστοιχη λειτουργία για σούπα βελουτέ ή με μικρά κομμάτια.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε τη σούπα με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος (εδώ σκέτη).





Σερβίρουμε.








Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Νιόκι με αρακά, μπέικον και τυρένια σάλτσα ...

 ... Μαμά, έχεις καμιά ιδέα για βραδινό; Όλα εδώ πληρώνονται, διότι όταν εγώ έσπαγα το κεφάλι μου κάθε μέρα και ρωτούσα τι να μαγειρέψω, εσύ και ο πατέρας σου ...

 [maf2%255B3%255D.jpg]  maf3

Κανονικά θα έπρεπε με αγνή χαιρεκακία να πω "ούφα τώα νεό για να μάθεις ", και μάλιστα μπόλικο νερό για να χορτάσεις αλλά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, τουλάχιστον όχι σήμερα. Γι' αυτό έχω μια ιδέα για βραδινό, δανεική και καλή ...

 

 Νιόκι με αρακά, μπέικον και τυρένια σάλτσα

 

 

 

υλικά:
6 λωρίδες μπέικον
2 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. αρακάς (εδώ μικρός, κατεψυγμένος)
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
75 γρ. τριμμένο τυρί (γκούντα, τσένταρ, εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)

500 γρ. νιόκι πατάτας





 

 

Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες.





Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μπέικον μαζί με δυο καλές πρέζες πιπέρι.

 

 

 

Σωτάρουμε για 3΄-4΄.

Ρίχνουμε το σκόρδο, πολτοποιημένο ή σε φετάκια και το ροδίζουμε ανακατεύοντας.





Ρίχνουμε στη σωτέζα τον αρακά και σωτάρουμε να ξεπαγώσει. Εγώ τον έβαλα πρώτα και 3΄ στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

 

  


Παράλληλα βράζουμε τα νιόκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.



 

 

Ρίχνουμε λίγο από το νερό των νιόκι στον αρακά.

 Μόλις μαλακώσει ο αρακάς, αν θέλουμε τον πατάμε ελαφρά με κουτάλι να σπάσει.





Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

 

 

 

 

Ρίχνουμε και το περισσότερο τυρί και ανακατεύουμε.





Περνάμε με τρυπητή κουτάλα τα νιόκι μέσα στη σάλτσα.

 

 

 

 Aλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο από το νερό τους ώστε να έχουμε μια ρευστή σάλτσα.





Σερβίρουμε αμέσως με το υπόλοιπο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.