Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σιμιγδάλι

... Καλό το ρεβανί, καλή η μηλόπιτα κραμπλ που αγαπάνε όλοι, καλό το κέικ μπανάνα που αφήνεις δίπλα στην καφετιέρα κι εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη μετά από πέντε λεπτά, καλός κι ο χαλβάς με το γάλα καρύδας, καλό είναι και να εμπλουτίσεις λίγο το ρεπερτόριο των κερασμάτων στο εργαστήριο. Σου έχω μια εύκολη πορτοκαλόπιτα που δε χρειάζεται φύλλο κρούστας. Θα ξοδευτείς λίγο για να πάρεις ελληνικό γιαούρτι, θα περάσεις από το διάδρομο των έθνικ για semoule (grosse/moyenne et fine) κι όλα τ' άλλα είναι παιχνιδάκι. Και θα κεράσεις κάτι που μοσχοβολάει Μεσόγειο pour la Pâques grecque ...


 Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με σιμιγδάλι

 


 

υλικά:
180 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
180 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
150 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (20 γρ.) baking powder
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. γιαούρτι (εδώ αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά)
2 βανίλιες
2 αυγά
ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
125 ml ηλιέλαιο
125 ml στυμμένος χυμός πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
500 ml στυμμένος χυμός πορτοκαλιού
325 ml νερό
1 κανελλόξυλο




Ξεκινάμε από το σιρόπι. 

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το κανελλόξυλο σε κατσαρολάκι

 

 



 

και προσθέτουμε το χυμό.

 

 

 

 

Βράζουμε για 7΄-8΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.





Αναμειγνύουμε σε ένα μπωλ το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το baking powder και τις βανίλιες. 





Εγώ έβαλα και το ξύσμα μαζί με τα στερεά υλικά, εκ των υστέρων κατάλαβα ότι θα ήταν καλύτερα να μπει με τα υγρά, αλλά μικρό το κακό.





Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε μαζί να διαλυθεί.





Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.





Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το χυμό και ανακατεύουμε.

 

 

 

 

Αναμειγνύουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας καλά πρώτα με τον αυγοδάρτη και μετά με σπάτουλα σιλικόνης.




Λαδώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, αδειάζουμε το μείγμα και ισιάζουμε την επιφάνεια.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου (κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα), για 40΄-45΄ ανάλογα με το φούρνο.





Ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε 1-2 κουτάλες σιρόπι στην πορτοκαλόπιτα.

Χαράζουμε σε κομμάτια ώστε το σιρόπι να φτάσει παντού.



 

 

Ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο σιρόπι, περιμένοντας πρώτα να απορροφηθεί καλά το προηγούμενο πριν ξαναρίξουμε.





Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι. 





Τρατάρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου