Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πουρές φασολιών με πιπεράτη σύβραση ...

 ... Θα μπορούσα να σε εντυπωσιάσω λέγοντας ότι σήμερα θα φας ένα φαγητό από την κουζίνα των αρχαίων ημών, έναν πουρέ φασολιών παρόμοιον με το αρχαιοελληνικό έτνος, που γινόταν με φακή ή με άλλο όσπριο. Αλλά δεν είναι στο χαρακτήρα μου να πουλάω μούρη, ένας πουρές φασολιών είναι ένα απλούστατο και στοιχειώδες φαγητό της φτωχολογιάς, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλα τα Βαλκάνια με το όνομα papula ...


  Πουρές φασολιών με πιπεράτη σύβραση

 

 

 

υλικά:
500 γρ. βρασμένα φασόλια (εδώ από κονσέρβα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός λεμονιού

 Γιατη σύβραση:
κρεμμύδι ή σκόρδο σε φετάκια
1-2 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα (εδώ γλυκιά και ελάχιστη καυτερή)

 

 

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια χωρίς να τα ξεπλύνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό της κονσέρβας ή του βρασίματος.

 

 

 

 

Τα πατάμε με πηρούνι ή το πρες πουρέ, ή για πιο κρεμώδη υφή τα πολτοποιούμε στο multi.

 

 

 

 

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και νοστιμίζουμε με χυμό λεμονιού. 

 Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι και την υφή με λίγο από το νερό που κρατήσαμε ώστε ο πουρές να γίνει πιο κρεμώδης.

 

 

 

 

Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια.

 

 

 

Για τη σύβραση ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε τηγανάκι και σωτάρουμε το κρεμμύδι ή το σκόρδο να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. 



 

 

Ρίχνουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά να πάρει χρώμα όλη η σύβραση.





Μοιράζουμε τον πουρέ φασολιών στα πιάτα.

 

 

 

 

Από πάνω βάζουμε τη σύβραση.





Σερβίρουμε.

 







 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου