Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Κανελλόνια ...

... Αυτό θα πει αυτοπεποίθηση. Ή άγνοια κινδύνου. Ή θράσος. Να μαγειρεύεις κανελλόνια για Ιταλούς. Πιο πολύ από την όποια νοστιμιά ή πιστότητα της συνταγής όμως, εκτίμησαν το σπιτικό μαγείρεμα κι έναν απόηχο οικειότητας και πατρίδας που έφερε μαζί του ...


Κανελλόνια



υλικά:
400 γρ. κιμάς (εδώ μοσχαρίσιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λευκό κρασί

1 συσκευασία κανελλόνια 
300-400 γρ. τοματοχυμός
1 κουταλιά ξύδι
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)

1 μπάλα μοτσαρέλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
τριμμένο τυρί (εδώ έμμενταλ)





Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κιμά. 
Τον καβουρντίζουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και 
το καρότο χοντροτριμμένα και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. 





Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε.






Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40΄ περίπου. 

Αν ο κιμάς έχει παραπανίσιο ζουμί, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.







Διαλέγουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι που να χωράει ακριβώς τα κανελλόνια. 







Αδειάζουμε τον τοματοχυμό στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε με κουτάλι.







Γεμίζουμε τα κανελλόνια με κουτάλι ή με το χέρι.







Αραδιάζουμε τα κανελλόνια μέσα στον τοματοχυμό, χωρίς να τα στριμώχνουμε πολύ αλλά και χωρίς να αφήνουμε κενά.







Σπάμε με το χέρι πάνω από τα κανελλόνια τη μοτσαρέλα. 







Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. 







Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα κανελλόνια στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή ακόμη καλύτερα αποβραδίς. 







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.

 Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου, χρησιμοποιώντας και τη λειτουργία του αέρα ή το γκριλ για να πάρει χρώμα ή επιφάνεια.









Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου