Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ψωμί γλυκό με αποξηραμένα φρούτα ...

 ... Ψωμί δεν είναι αφού δεν έχει μαγιά, ζύμωμα και φουσκώματα. Οι Ιταλοί όμως τα λένε ψωμιά αυτά τα γλυκά με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, όπως το pane al pescatore που το έπαιρναν μαζί τους οι ψαράδες γιατί διατηρούνταν καιρό και ήταν χορταστικό. Σαν το σημερινό γλυκό ψωμί μας ...


Ψωμί γλυκό με αποξηραμένα φρούτα




υλικά:
100 γρ. γάλα
1 αυγό
40 γρ. μαργαρίνη
40 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι

150 γρ. αποξηραμένα φρούτα (εδώ χουρμάδες, βερύκοκκα και δαμάσκηνα)
100 γρ. ξανθή σταφίδα 

100 γρ. καρύδια
60 γρ. φουντούκια
20 γρ. αμύγδαλα

Για επάλειψη:
 1 αυγό




Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε κυβάκια, χρησιμοποιώντας για ευκολία αντί για μαχαίρι το ψαλίδι της κουζίνας.




Αλέθουμε τα καρύδια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.






Μαλακώνουμε στα μικροκύματα τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 

Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη και προσθέτουμε το αυγό.





Πάντα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. 





Αρωματίζουμε με το ξύσμα και προσθέτουμε όλα τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.





Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Αλευρώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε τη ζύμη και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα.





Χαράζουμε κατά μήκος και αλείφουμε με αυγό.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.





Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.








Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου