Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Κεφαλάκι αρνίσιο σούπα …

… Μπορεί να είμαι παράξενη, αλλά δεν μπορώ να συνταχθώ με τη διάθεση των περισσοτέρων – που ίσως τελικά να μην είναι και τόσο πολλοί, απλά πιο θορυβώδεις. Από την αρχή της επέλασης του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα έχω μερικές απλές, ανθρώπινες απορίες.
΄Όλοι εκείνοι που χύμηξαν και άδειασαν τα σούπερ-μάρκετ τις πρώτες μέρες, πώς ήταν τόσο σίγουροι ότι θα είναι καλά, ότι θα μπορούν να μαγειρέψουν, ότι θα μπορούν να φάνε; Εκτός από ευπαθής ομάδα, μήπως είμαι και πολύ αφελής;
Κι όλοι εκείνοι που θρηνούν για τα χωριά που έγιναν απλησίαστα, για τα άδεια εξοχικά, για τα πασχαλινά τραπέζια και τσιμπούσια που δε θα γίνουν φέτος με τον τρόπο που γινόταν, καθόλου δεν επηρεάζονται από όσα βλέπουν κι ακούν καθημερινά; Με την ίδια όρεξη θα φάνε, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν όταν δίπλα μας, κοντά ή μακριά μας, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό;
Σκέφτομαι πως ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί. Επειδή όμως κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει,
σεμνά και ταπεινά, σαν τ’ ουρανού τα πετεινά … 




Κεφαλάκι αρνίσιο σούπα







υλικά:
1 αρνίσιο ή κατσικίσιο κεφαλάκι  
2 μεγάλα κρεμμύδια ολόκληρα 
2 καρότα κομμένα στη μέση 
1 κολοκυθάκι κομμένο στη μέση 
1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά) 
1 φλυτζανάκι του καφέ ψιλό ζυμαρικό (αστεράκι, πεπονάκι, ρυζάκι)

Για το αυγολέμονο:
1 αυγό
χυμός από 1 λεμόνι





Πλένουμε καλά το κεφαλάκι και το αφήνουμε σε νερό με ξύδι για τουλάχιστον μιάμιση ώρα. 

Το ξεπλένουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά.

 Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε πολύ καλά με κουτάλι ή τρυπητή κουτάλα. 

Προσθέτουμε τα λαχανικά, αν θέλουμε και έναν κύβο, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.






Βγάζουμε το κεφαλάκι και τα λαχανικά σε πιάτο, να κρυώσουν ελαφρά.






Ρίχνουμε στο ζωμό το ζυμαρικό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.






Παράλληλα ξεψαχνίζουμε το κεφαλάκι. 

Κρατάμε αν θέλουμε ξεχωριστά τη γλώσσα και το μυαλό,για να τα σερβίρουμε μαζί με τα βραστά λαχανικά, αφού τα αλατοπιπερώσουμε όλα και τα περιχύσουμε με λαδολέμονο.






Ρίχνουμε το κρέας στη σούπα, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και κλείνουμε τη φωτιά.

Ξεχωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού. 

Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη πρώτα το ασπράδι, προσθέτουμε τον κρόκο και το μισό χυμό λεμονιού.






Παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνουμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο στο μπωλ με το αυγό. 

Αυτό γίνεται για να ζεσταθεί σταδιακά το αυγολέμονο και να μην ψηθεί, μόλις πέσει στη ζεστή σούπα. 

Δε σταματάμε καθόλου το χτύπημα, για να μην κόψει το αυγολέμονο. 

Ρίχνουμε στη σούπα τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αδειάζουμε προσεκτικά και το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε κουνώντας την για να πάει παντού. 






Σερβίρουμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου