Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Μπακαλιαρόπιτα …

… Οι ΄Αγγλοι έχουν τη fish pie κι οι Κεφαλλονίτες τη μπακαλιαρόπιτα. Μια πίτα με ψάρι είναι πάντα μια καλή ιδέα και πρωτότυπη, ειδικά για μια μέρα ψαροφαγίας όπως η σημερινή …


Μπακαλιαρόπιτα
    







υλικά:
750-800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
άνηθος ψιλοκομμένος
λίγος μάραθος ψιλοκομμένος
λίγο κόκκινο κρασί
τοματοχυμός ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα
½ ποτ. νερού ρύζι καρολίνα
1-2 δαφνόφυλλα
2 φύλλα σφολιάτας






Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 1 κούπα νερό 
και τα δαφνόφυλλα και μόλις πάρει βράση βάζουμε προσεκτικά το μπακαλιάρο. 

Τον αχνίζουμε για 4΄-5΄, αφαιρούμε και τον αφήνουμε να κρυώσει, κρατώντας το νερό στο οποίο έβρασε.







 
Μόλις κρυώσει, τον κόβουμε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια.









Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.









Προσθέτουμε το ρύζι, σωτάρουμε μαζί για 2΄-3΄ και σβήνουμε με το κρασί.








Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά.

Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε και το μπακαλιάρο και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, ανάλογα με το αν ο μπακαλιάρος ήταν παστός ή αλατισμένος.

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το ρύζι.










Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.









Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση.










Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνουμε τις άκρες σχηματίζοντας κορδονάκι.










Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με γάλα ή αυγό, χαράζουμε ελαφρά και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.



       






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου για 45΄-50΄.










Σερβίρουμε.


    






       















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου