Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Τυροκουλούρι …

… Μαμά, θέλω καφέ. Αλλά τίμιο καφέ, ελληνικό, γλυκύ βραστό, παρήγγειλε ο Αλεξανδράκης μόλις προσγειώθηκε απ’ την Περούτζια. Μ’ έχουν ταράξει στο νεροζούμι στην Ιταλία.





Μαμά, θέλω πίτα. Αλλά κανονική πίτα, ελληνική, με φύλλο, παρήγγειλε η κόρη μου μόλις προσγειώθηκε απ’ τη Γενεύη. Μ’ έχουν ταράξει στις φλανοτάρτες στη Γαλλο-Ελβετία.
Λάχανα για μια τίμια λαχανόπιτα δεν υπάρχουν καλοκαιριάτικα, οπότε κατέληξε στην τυρόπιτα. ΄Όμως, παραδόξως δεν ήθελε ούτε την πολυαγαπημένη της με φύλλο γιουφκά, ούτε κασερόπιτα και κρίμα το κασέρι Βερμίου που μου έμεινε στο ψυγείο. Πήγε και θυμήθηκε το τυροκουλούρι  που έχω χρόνια να το φτιάξω, από τότε που χωρίσαμε με το τηγάνι κι ευτυχώς δεν του πληρώνω διατροφή. Ευκαιρία λοιπόν να ξανασυστηθούμε με το …



Τυροκουλούρι







υλικά:
250 γρ. φέτα
250 γρ. ανθότυρο
2 αυγά
1 γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 πρέζα ξερός δυόσμος

φύλλο κρούστας




Ο αριθμός των φύλλων που θα χρειαστούμε εξαρτάται από το αν θα βάλουμε ένα ή δύο φύλλα σε κάθε τυροκουλούρι. Η δοσολογία βγάζει 4-5 τυροκουλούρια οπότε υπολογίζουμε ανάλογα.



Ανοίγουμε με το πηρούνι τη φέτα και το ανθότυρο και τα πατάμε να σπάσουν σε μικρά κομμάτια.






Προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι, λίγο αλάτι και περισσότερο πιπέρι και αρωματίζουμε με το δυόσμο. 

Ανακατεύουμε καλά.






Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. 

Αν θέλουμε πιο χοντρό και τραγανό το τυροκουλούρι βάζουμε από πάνω και ένα δεύτερο φύλλο.

Βάζουμε 3-4 κουταλιές γέμιση στη στενή πλευρά του φύλλου και τυλίγουμε ρολό χωρίς να το σφίγγουμε.

Το γυρίζουμε απαλά σχηματίζοντας σαλίγκαρο.






Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα τυροκουλούρια.

Απλώνουμε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί στο ταψί της κουζίνας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 

Αραδιάζουμε τα τυροκουλούρια. 

Τα ραντίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 30΄ περίπου. 

Εγώ χρησιμοποιώ τη λειτουργία του θερμού αέρα για το πρώτο και το τελευταίο δεκάλεπτο, για να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.






Σερβίρουμε αμέσως.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου