Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Στρόμπολι …


… Στα πρόθυρα της έκρηξης είμαστε όλοι. Σαν ηφαίστειο που ξυπνά εφτά γενιές σβηστό. Ποιος είν’ απόψε ο τυχερός που θα προλάβει να εκραγεί πρώτος, να εκτονωθεί η πίεση, να εκτοξευθεί η λάβα κι όποιον πάρει ο χάρος; Μήπως είμαι εγώ, ραββί; Με τα δόντια κρατιέμαι. Μήπως εσύ που είσαι στα κάγκελα, ενίοτε και στα κεραμίδια; Ή το μικρό μας Αιτνάκι που τελευταία βγάζει καπνούς απ’ τ’ αυτιά από την πίεση;
Θα εφαρμόσω την ομοιοπαθητική μέθοδο. Θα ετοιμάσω ζύμη για πίτσα και θα φτιάξω ένα ωραιότατο …


Στρόμπολι




υλικά:
μισή δόση ζύμη για πίτσα (εδώ από έτοιμο μείγμα)
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
σαλάμι αέρος σε λεπτές φέτες
ελιές Καλαμών σε ροδέλες
μαϊντανός ή βασιλικός
σάλτσα ντομάτας
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
ρίγανη
κάππαρη ξαρμυρισμένη
2-3 αντζούγιες στο λάδι






Φτιάχνουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και τα αφήνουμε να ‘ανέβουν’ για 1 ώρα σκεπασμένα και σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα.




 Φτιάχνουμε πίτσα ή καλτσόνε με τη μισή ζύμη και ανοίγουμε την υπόλοιπη σε παραλληλόγραμμο σχήμα.





Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα, την κόβουμε σε κυβάκια και την αφήνουμε σε ψιλό σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.

 Τη σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στη ζύμη αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.

 Αρωματίζουμε με ρίγανη και αν θέλουμε σκορπίζουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα. 

Αραδιάζουμε από πάνω το σαλάμι.






Το Στρόμπολι, παρότι μοιάζει ιταλικό και είναι ομοαίματος συγγενής της πίτσας, γεννήθηκε στην Αμερική από τους Ιταλούς μετανάστες. Σε αντίθεση με την πίτσα τυλίγεται ρολό, έχει σχήμα πέταλου και κατ’ επέκτασιν βουνού,  και υλικά που χρωματικά θυμίζουν τα κάρβουνα, τις πέτρες και τη λάβα ηφαιστείου.


Σκορπίζουμε πάνω από το σαλάμι τις ροδέλες ελιάς, την κάππαρη και τις αντζούγιες που εμείς παραλείψαμε λόγω θυγατέρας βίας, τα κυβάκια μοτσαρέλας και το μαϊντανό/βασιλικό.





Αλείφουμε το κενό περιθώριο με νερό για να κολλήσουν οι άκρες στο κλείσιμο και τυλίγουμε ρολό.





Δίνουμε σχήμα πέταλου στο ρολό, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το χαράζουμε ελαφρά σε 3-4 μεριές για να βγαίνει η υγρασία.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.






Σερβίρουμε.






Νεύρα-ξενεύρα, της Αγίας Βαρβάρας σήμερα
και δεν ξεχάσαμε τον ασουρέ …   


ΣΤΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ


    
    
    
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου