Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Μπάλα τυριών με ξηρούς καρπούς …

… Παίξτε μπάλα ρεεε.
Αλλιώς στη μπάντα, στη μπάντα, περνάει ο Λοσάντα.
Φύγετε απ’ τη μέσι να περάσει ο κάτοχος της χρυσής μπάλας …



Μπάλα τυριών με ξηρούς καρπούς






υλικά:
300 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
150 γρ. σκληρό τυρί (εδώ πεκορίνο Αμφιλοχίας)
150 + 100 γρ. αλμυρά κρακεράκια
1 ψημμένη πιπεριά Φλωρίνης  (από βάζο)
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή ελάχιστος πολτός τσίλι
1/2 κούπα φυστίκια (πίνατς ψημμένα και αλατισμένα)
1/2 κούπα αμύγδαλα (ψημμένα και αλατισμένα)
1/2 ματσάκι μαϊντανός
σχοινόπρασο ή τρυφερά φύλλα από κρεμμυδάκι








Αλέθουμε στο multi τα 150 γρ. κρακεράκια. 

Χοντροκόβουμε ή αλέθουμε τα φυστίκια και ύστερα τα αμύγδαλα.

Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το σχοινόπρασο.

Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα να μαλακώσει και να αφρατέψει.



Προσθέτουμε το σκληρό τυρί (γραβιέρα/πεκορίνο/ ρεγκάτο/κεφαλογραβιέρα) ψιλοτριμμένο, τα κρακεράκια, τις πιπεριές, τα μισά φυστίκια, τα μισά αμύγδαλα, λίγο μαϊντανό και λίγο σχοινόπρασο.

Ανακατεύουμε αρχικά και ύστερα ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.




Σκεπάζουμε με μεβράνη φαγητού και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.

Σχηματίζουμε μια μπάλα με το μείγμα.





Αλέθουμε τα υπόλοιπα κρακεράκια και τα βάζουμε σε πιάτο μαζί με τα υπόλοιπα φυστίκια και αμύγδαλα, το μαϊντανό και το σχοινόπρασο.







Κυλάμε τη μπάλα των τυριών στο μείγμα και φροντίζουμε να καλυφθεί παντού. 

Για να υπάρχει παντού επικάλυψη περνάμε αρκετές φορές από το μείγμα τη μπάλα των τυριών.






Σερβίρουμε πάνω σε δίσκο ή ξύλινη επιφάνεια στην οποία έχουμε στρώσει λίγη ανάμεικτη σαλάτα.






Κόβουμε χορταστικές φέτες.

Συνοδεύουμε προαιρετικά με αλλαντικό της επιλογής μας (εδώ προσιούτο).




 


Η μπάλα τυριών μπορεί να γίνει κεντρικό κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού ή μπουφέ αλλά και να προσφερθεί ως χειροποίητο δώρο εάν έχουμε δεχθεί πρόσκληση σε γεύμα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου