Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Noah’s pudding …

… Σία κι Αραράξαμε. Εσύ ξέρεις την κιβωτό του Νώε. Εκεί που the animals went in two by two, hurrah, hurrah κι οι δεινόσαυροι έμειναν απέξω γιατί δεν μπήκε κι ο Τσίπρας κι ύστερα εξαφανίστηκαν – οι δεινόσαυροι, όχι ο Τσίπρας.
Εγώ όμως ξέρω και την πουτίγκα, ή κρέμα, του Νώε. Κι εσύ την ξέρεις έστω και με άλλο όνομα. Είναι η
Βαρβάρα ή Ασουρές, η κρέμα που γίνεται με σιτάρι και ξηρούς καρπούς και μοιράζεται ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας σε συγγενείς και φίλους, για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία όλων.
Και πού κολλάει ο Νώε; το εύλογο ερώτημα που προκύπτει.
Στο ότι σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση ο Νώε έφτιαξε τον ασουρέ με ό,τι είχε απομείνει από τις προμήθειες που έβαλε στην κιβωτό κι ήταν αυτό που τους έσωσε από την πείνα. Και που έφαγαν τη μέρα που προσάραξαν στο Αραράτ και βγήκαν στη στεριά.
Προφήτης για τους μουσουλμάνους ο Νώε, τιμάται τον μήνα του Muharram που στόχο έχει να προωθήσει τη φιλία, τις καλές σχέσεις με τους γείτονες, την ειρήνη και κατανόηση μεταξύ των λαών. ΄Ίσως κι η φρεγάτα που αλωνίζει μέρες τώρα, ασουρέ να μας φέρνει κι εμείς την παρεξηγήσαμε.
Στην τουρκική εκδοχή του πάντως το γλυκό γίνεται όχι μόνο με σιτάρι αλλά και με ρεβύθια και λευκά φασόλια. Κι ως γείτονες για να το μοιράσεις νοούνται, λέει, οι ένοικοι σαράντα σπιτιών στα ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια του σπιτιού σου.
Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή και να με συμπαθάς μπαρμπα-Νώε, αλλά ούτε κακάβι έχω ούτε το δεκαπενθήμερο φτάνει για να τους τα
ΐσω όλους. ΄Ένα κατσαρολάκι θα φτιάξω για τους πολύ κοντινούς. Και την υγειά μας νά ’χουμε …


Noah’s pudding


ΣΤΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ


υλικά:
1 κούπα σιτάρι μουλιασμένο αποβραδίς
1/2 κούπα φασόλια βρασμένα ή από κονσέρβα
1/2 κούπα ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
10 ξερά βερύκοκκα
10 ξερά σύκα
1/2 κούπα σταφίδες
κόντιτα πορτοκάλι

λίγο κορν φλάουρ

Για το γαρνίρισμα:
καρύδια, ρόδι, κανέλλα





Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό μαζί με ένα φακελάκι αρωματικό τσάι. 

Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.  

Βάζουμε το σιτάρι να βράσει μαζί με 1 πρέζα αλάτι σε 4 κούπες νερό. 

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ρεβύθια, τη ζάχαρη και 4-5 κούπες ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30΄ περίπου, ανακατεύοντας πού και πού. 

Ρίχνουμε τα κόντιτα, τα αποξηραμένα φρούτα και τη βανίλια και βράζουμε για άλλα 15΄. 

Αν θέλουμε την κρέμα πιο δεμένη, διαλύουμε λίγο κορν φλάουρ σε κρύο νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10΄ ακόμη.



ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΡΧΗ
ΔΕΣΙΜΟ



Μοιράζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.



ΔΙΑΝΟΜΗ
 ΜΠΩΛΑΚΙΑ ΑΝΩΘΕΝΜΠΩΛΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Γαρνίρουμε με καρύδι, κανέλλα, ινδοκάρυδο, σπόρους ροδιού.



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
  ΜΠΩΛΜΕ ΡΟΔΙ




Και πριν ακόμη προλάβουμε να τα μοιράσουμε, τα δοκίμασαν κιόλας οι ανυπόμονοι μουστερήδες …


ΣΤΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ
ΔΟΚΙΜΗ
ΧΕΡΑΚΙ










2 σχόλια:

  1. Μ' άρεσε πολύ η ιστορία του ασουρέ και οι φωτογραφίες του. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είναι ένα πολύ θρεπτικό γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θρεπτικό, πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό. Και, προπάντων, ιστορικό. Για να μην πω προϊστορικό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή