… As you remember last time, που λένε κι οι στίχοι του Κεμάλ, είχα αφήσει στη μέση ένα κομμάτι ζύμη για πίτσα και είχα φτιάξει με την υπόλοιπη ένα ωραιότατο καλτσόνε. Τώρα θα ξαναπιάσω τα προζύμια γιατί το βλαστάρι μου θέλει φοκάτσια μαζί με τη φακή της. Κι ο πελάτης αυτή τη φορά έχει δίκιο …
Φοκάτσια
υλικά:
μισή δόση ζύμη για πίτσα
χοντρό αλάτι, δεντρολίβανο ή ρίγανη
τοματίνια
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15΄.
Επειδή για τη φοκάτσια θέλουμε αφράτη ζύμη, κι όχι λεπτή όπως τη θέλουμε στην πίτσα, την ανοίγουμε πρώτα στο σχήμα που θέλουμε και ύστερα την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα.
Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε χοντρό αλάτι και αρωματίζουμε με δεντρολίβανο ή ρίγανη.
Η κλασσική παραδοσιακή φοκάτσια γίνεται μόνο με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο.
Από κει και πέρα μπορεί ο καθείς να την εμπλουτίσει κατά βούλησιν.
Η πιο απλή εκδοχή είναι λίγα χρωματιστά τοματίνια, οι Ιταλοί φτάνουν και σε φοκάτσιες υπερπαραγωγές με κρεμμύδια, αντζούγιες, μανιτάρια, πατάτες, τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά κι ό,τι άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-40΄, ανάλογα και με το φούρνο.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή με το χέρι σε ασύμμετρα κομμάτια και σερβίρουμε.
Διατηρείται εξαιρετικά στην κατάψυξη και αρκεί απλά να την αποψύξουμε για να ξαναγίνει φρέσκια και αφράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου