… Τι σε ταΐζει η μάνα σου παιδάκι μου; Ερώτημα παλαιόθεν γνωστό όσο και του Αμλέτου αλλά καλύτερο, γιατί αυτό έχει και απάντηση και μάλιστα πασίγνωστη. Μακαρόνια. Και για το δικό μου παιδάκι πιο συγκεκριμένα, μακαρόνια με κιμά που δεν τα χορταίνει και δεν τα βαριέται ποτέ.
Το φλέγον και ουσιώδες ερώτημα όμως θα έπρεπε να είναι άλλο.
Ως πότε θα σε ταΐζει η μάνα σου παιδάκι μου;
Κι επειδή αυτό το ερώτημα όπως και του Αμλέτου δεν έχει απάντηση, καλό είναι να επιστρατεύσουμε τον πριν-πεινάσει-μαγειρεύει για να μάθουμε κάποτε πώς φτιάχνουνε τα …
Μακαρόνια με κιμά
υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βοδινός)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές
250 γρ. σπαγγέτι (εδώ ολικής άλεσης)
ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα/ρεγκάτο
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον κιμά.
Έχοντας το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία (στη θέση 3 εάν έχει 6 θέσεις) τον γυρίζουμε με κουτάλα ή πηρούνα 2-3 φορές για να περάσει όλος από το ζεστό λάδι.
Ταυτόχρονα τον ανοίγουμε με την πηρούνα σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν αλλάξει χρώμα, βγάλει τα υγρά του και γίνει σπυρωτός, ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε και μετά από 5΄ προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 5΄ πάντα σε μέτρια φωτιά.
Ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος δίνουν έναν καλοβρασμένο κιμά και μια πολύ νόστιμη δεμένη σάλτσα αφού όλα σιγομαγειρεύτηκαν για ώρα. Μπορούμε να φτιάξουμε κιμά και στο μισό χρόνο, προτιμώ πάντα όμως να σιγομαγειρεύω τα φαγητά και ιδίως τα κρεατικά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση της κονσέρβας και διαλύουμε σ’ αυτό τον τοματοπελτέ.
Προσθέτουμε στον κιμά και τον τοματοπελτέ και κρατάμε την κονσέρβα για να βάζουμε μέσα την κουτάλα μέχρι το τέλος του μαγειρέματος.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί από 40΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε.
Ανοίγουμε 1-2 φορές το καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να ελέγξουμε την ποσότητα του υγρού στο φαγητό.
Κατά τον τελευταίο έλεγχο δοκιμάζουμε και λίγη σάλτσα και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Εμείς προτιμάμε τον κιμά με αρκετή σάλτσα, ιδίως αν ατα μακαρόνια που θα συνοδεύσει είναι ολικής άλεσης.
Αν θέλουμε τον κιμά πιο στεγνό, αφαιρούμε το καπάκι προς το τέλος του μαγειρέματος, δυναμώνουμε λίγο το μάτι και αφήνουμε το βρασμό να εξαφανίσει την περίσσεια υγρού, έχοντας κατά νου ότι η σάλτσα θα πήξει λίγο ακόμη κρυώνοντας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και βάζουμε μια καλή ποσότητα σπαγγέτι σε πιάτο.
Βάζουμε γενναιόδωρα κιμά και σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.
Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικη ξηρή μυζήθρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου