… Αν με αφήσεις ήσυχη και με απαλλάξεις από γλυκανάλατες ευχές, τα μυροβόλα λέλουδα και το χαρτί του χαλβά, θα σου φτιάξω την αγαπημένη σου πίτα …
Κρεατόπιτα με μοσχάρι και μαύρη μπύρα
υλικά:
600 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα σε κυβάκια
1 κλαράκι σέλινο
4-5 μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
200 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1 κουτί μαύρη μπύρα (500 ml)
1-2 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
2 φύλλα σφολιάτας
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και γυαλίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μοσχάρι και το δεντρολίβανο.
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις το κρέας αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το αλεύρι και τη μπύρα.
Αφήνουμε να πάρει βράση και συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν τα υλικά.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε στη χαμηλότερη δυνατή ένταση για μιάμιση ώρα.
Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε το μαγείρεμα.
Μετά τη μιάμιση ώρα, το μοσχάρι έχει λυώσει κι η σάλτσα είναι πηχτή και δεμένη.
Αν όμως το ζουμί είναι ακόμη κάπως αραιό, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει όσο θέλουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού που έχουμε τρίψει στο χοντρό τρίφτη και ανακατεύουμε καλά να λυώσει.
Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρέξ ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας τσαλακώνοντάς το ώστε να μην είναι επίπεδο και κλείνοντας καλά τις άκρες.
Χαράζουμε ελαφρά ή τρυπάμε με πηρούνι το σκέπασμα της πίτας για να βγαίνει ο ατμός του ψησίματος.
Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50΄ φροντίζοντας να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄-15΄.
Κόβουμε χορταστικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου