Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Κουλουράκια πασχαλινά …

… Μ. Δευτέρα φτάσαμε και φέτος. Και μόνο γι’ αυτό σηκώνουμε τα μανίκια με ευγνωμοσύνη και ξεκινάμε για κουλουράκια …


Κουλουράκια πασχαλινά

 

SAM_7002 


υλικά:
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο & 90 γρ. μαργαρίνη
(ή μόνο 340 γρ. βούτυρο)
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά και 2 κροκάδια
8 κούπες αλεύρι
6 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα γάλα
ξύσμα λεμονιού
μια πρέζα αλάτι

1 αυγό για το άλειμμα






Αφήνουμε από νωρίς το βούτυρο να μαλακώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Χρησιμοποιώντας το φτερό του μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει, για περίπου 10΄.

 

IMG_20180329_090039

 IMG_20180329_090042



Με το μίξερ πάντα σε κίνηση, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί πολύ καλά, ν’ ασπρίσει και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Για να το ελέγξουμε βάζουμε μια μικρή  ποσότητα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και βλέπουμε αν η υφή είναι λεία ή αν οι κόκκοι της ζάχαρης μας γρατζουνάνε ακόμη.

Ρίχνουμε το πρώτο αυγό και μόνο όταν ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνουμε το δεύτερο.

 Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε και τα δύο κροκάδια. 

Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.


 

IMG_20180329_091828

IMG_20180329_092034

IMG_20180329_093204


 

Ανακατεύουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ. 

Αραιώνουμε με λίγο γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να το μείγμα να βαρύνει και ν’ αρχίσει το μίξερ να ζορίζεται (αν δεν έχουμε κάποιο θηριώδες μηχάνημα 4x4).

 

IMG_20180329_093354

IMG_20180329_093556

IMG_20180329_093919

 IMG_20180329_094004



Βγάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα και ζυμώνοντας με τα χέρια. 

Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να ανοίγει εύκολα σε κορδόνι.


 

IMG_20180329_094342

IMG_20180329_094637


 

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, ζυγιάζοντάς τα με το μάτι να είναι περίπου στο ίδιο βάρος, και πλάθουμε κουλούρια στο σχήμα που προτιμάμε.

Τα δικά μας είναι πάντα μικρές πλεξούδες. 

Ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη σε κορδόνι πάνω στον πάγκο εργασίας ή ανάμεσα στις παλάμες μας και στη συνέχεια πλησιάζουμε τις δύο άκρες και στρίβουμε φτιάχνοντας μια πλεξούδα.

 

IMG_20180329_100213

IMG_20180329_100217

IMG_20180329_100224

 

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε σαλιγκάρια, πεταλούδες, οκτώσχημα κουλούρια ή τα αρχικά μας.

 

IMG_20180329_101320

IMG_20180329_101312

IMG_20180329_101316

IMG_20180329_101300IMG_20180329_101303IMG_20180329_101307

IMG_20180329_101324

IMG_20180329_101316

IMG_20180329_101337


 

Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα μεγάλα ταψιά του φούρνου που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί για να αποφύγουμε το μπελαλίδικο πλύσιμό τους.

Αλείφουμε καλά κάθε κουλούρι με χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς κελσίου για 17΄-20΄.

Αν ο φούρνος έχει τη δυνατότητα και είμαστε εξοικειωμένοι, μπορούμε να ψήνουμε δυο-δυο τα ταψιά στη λειτουργία του θερμού αέρα.

 

IMG_20180329_100359

IMG_20180329_100404

IMG_20180329_102350
IMG_20180329_102357

IMG_20180329_110557

IMG_20180329_110602

IMG_20180329_110620

IMG_20180329_110625




Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν, τα βάζουμε σε πασχαλιάτικες πιατέλες και φυλάμε τα υπόλοιπα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.




SAM_6989SAM_6990SAM_6991SAM_6994SAM_7000SAM_7004SAM_7007SAM_7009SAM_7008

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου