Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια …

_99423247_gettyimages-900092390_99423986_hi043792452_99423243_hi043790854_99423221_hi043788407

Ήρθε. Κι έδεσε; Θα δέσει; Θα μας δέσει;
Ευτυχώς είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε, ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη θα τον βγάλουμε τον νέον;
Κι ακόμη πιο ευτυχώς κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον. Και να μου τό ’δειχναν δε θα κοίταζα. Κι όλοι αυτοί που στ’ άστρα βλέπουν μόνο ζώδια και πάνε για ν’ ακούσουνε τα λόγια του ντελβέ, προφταίνουν ακόμα ν’ αφήσουν ακίνητη τη φτέρη.
Εμένα πάντως καθόλου δε με πειράζει που ο χρόνος ξεκινάει με το διπρόσωπο Ιανό που βάφτισε και το μήνα. Αν είχε μόνο ένα πρόσωπο, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα ήταν το κακό;
Κάτι παραπάνω θα ξέρανε αυτή που τον διορίσανε πορτιέρη του κάθε χρόνου - ρωμαϊκός θεός των οδών γαρ, είχε και τα τυπικά προσόντα.
Έτσι κι αλλιώς,


Όλα_είναι_δρόμος_(αφίσα)

Και μερικές φορές, μονόδρομος. Σα να το παραβάρυνα όμως, γι’ αυτό καλύτερα να πάρω το δικό μου το δρόμο που τον έχω χρόνια διαλέξει και πάει κατευθείαν
στην κουζίνα …

 

Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια



IMG_20171222_133056_thumb1

 


υλικά:
400 γρ. καφέ μανιτάρια
1 κρεμμύδι
150 γρ. κάστανα βρασμένα
1 κλωναράκι σέλερυ
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά

προαιρετικά:
φασκόμηλο, παπαρουνόσπορος
1 κουταλιά τυρί κρέμα

1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό

 

 

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα ‘ποδαράκια’ και κόβουμε σε χοντρές φέτες τα ‘καπελάκια’.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. 

Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σέλερυ κομμένο σε ροδέλες και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 10΄.




IMG_20171222_093730_thumb2
IMG_20171222_094855_thumb1

 

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κάστανα χοντροκομμένα και σωτάρουμε για άλλα 5΄. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε, προαιρετικά, το τυρί κρέμα ανακατεύοντας καλά.



IMG_20171222_101114_thumb1IMG_20171222_101504_thumb3

  

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το απλώνουμε σε λαδόκολλα.

 Σχηματίζουμε τρυπώντας με πηρούνι μια κορνίζα γύρω-γύρω κι ύστερα τρυπάμε πολλές φορές το εσωτερικό της.

 

IMG_20171222_124119_thumb8
IMG_20171222_124124_thumb7

 


Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στην κορνίζα που σχηματίσαμε. 

Αν θέλουμε ρίχνουμε πρώτα μια χούφτα τριμμένο τυρί κι ύστερα στρώνουμε τη γέμιση.

 

 

IMG_20171222_124453_thumb5
IMG_20171222_124459_thumb3

  

Σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο ημίσκληρο και λίγη τριμμένη γραβιέρα.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τη σφολιάτα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.

Αν θέλουμε και με παπαρουνόσπορο.

  

IMG_20171222_124711_thumb2
IMG_20171222_124717_thumb3
IMG_20171222_124756_thumb2

  

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.

  

IMG_20171222_125916_thumb1
IMG_20171222_132551_thumb1
IMG_20171222_132604_thumb1IMG_20171222_132950_thumb1

  

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρά.

Σερβίρουμε.

  

IMG_20171222_133039_thumb6

IMG_20171222_133051_thumb1

IMG_20171222_133109_thumb1

IMG_20171222_133118_thumb2

IMG_20171222_175643_thumb1








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου