Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Γκρατέν με πλεξούδες και λαχανάκια Βρυξελλών …

… Αυτή τη φορά ακολούθησα την τακτική του Σκρουτζ και τα κατάφερα.


pio skroutz


Έ
γινα πιο σκληρή κι απ’ τους πιο σκληρούς, πιο δυνατή απ’ τους πιο δυνατούς και πιο πονηρή απ’ τους πιο πονηρούς.

Κι ακόμη, πιο πρωινή απ’ τους πιο πρωινούς στη λαϊκή και πρόλαβα επιτέλους να πάρω λαχανάκια Βρυξελλών απ’ τον μοναδικό παραγωγό που τα φέρνει.
Τόσο καιρό κρατάω κάτω απ’ το προσκεφάλι μου αυτή τη συνταγή για γκρατέν, ήρθε η ώρα επιτέλους να σταματήσω να παριστάνω το Μεγαλέξαντρο και να τη φτιάξω …



Γκρατέν με πλεξούδες και λαχανάκια Βρυξελλών



IMG_20171212_133114



υλικά:
300 γρ. πλεξούδες (Casarecce)
300 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
150 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά (καπνιστό)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά βούτυρο (εδώ με μυρωδικά)
5-6 φέτες καπνιστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα

60 γρ. μαργαρίνη
60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα





Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από τα λαχανάκια και τα πλένουμε.


SAM_0989 SAM_0987



Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιούνται. 

Αν έχουμε ατμομάγειρα, είναι σαφώς προτιμότερος από την κατσαρόλα, πιο βολικός και πιο άοσμος. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε στη μέση αν είναι μικρά ή σε 4 κομμάτια αν είναι μεγαλύτερα.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και 1 κουταλιά λάδι και ροδίζουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη. 

Ρίχνουμε τα λαχανάκια και τα σωτάρουμε για 5΄.




IMG_20171212_104830 IMG_20171212_105403




Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το καπνιστό αλλαντικό και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄ ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανάκια.




IMG_20171212_105545IMG_20171212_110514



Λυώνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε 2΄-3΄. 

Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή και όχι πηχτή μπεσαμέλ. 

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και εμπλουτίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.




IMG_20171212_111420 IMG_20171212_111422



Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄  λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. 

Τα στραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανάκια. 

Ανακατεύουμε καλά και τους ρίχνουμε τη μπεσαμέλ.



IMG_20171212_113353IMG_20171212_113426 IMG_20171212_113609



Ρίχνουμε και το τριμμένο ημίσκληρο τυρί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τα ζυμαρικά σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.



IMG_20171212_113648IMG_20171212_113721IMG_20171212_114659



Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.



IMG_20171212_114723IMG_20171212_131609



Σκορπίζουμε μια χούφτα τριμμένη γραβιέρα ακόμη, βάζουμε το φούρνο στη λειτουργία του αέρα ή του γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5΄-10΄, ή μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει  κρούστα το φαγητό. 

Δηλαδή να γίνει γκρατέν.



IMG_20171212_131640IMG_20171212_132759IMG_20171212_132842IMG_20171212_132849




Σερβίρουμε αμέσως.




IMG_20171212_133040IMG_20171212_132902IMG_20171212_133134IMG_20171212_133126IMG_20171212_133113IMG_20171212_133119






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου