… Τούτου του μουστουκούλουρου είναι δικό μου και δικό μου. Δεν μπορεί κανείς να μου το πάρει. Γιατί είναι η γλουτενφρί παρηγοριά μου, η εναλλακτική στις ατέλειωτες ρυζογκοφρέτες και τα μπισκοτάκια, ο απόηχος παλιών αγαπημένων γεύσεων, ουδόλως λησμονημένων.
Δεν έχει ούτε την έντονη γεύση, ούτε την αξεπέραστη υφή των κλασσικών μουστοκούλουρων. Δεν είναι τραγανό ούτε εύθρυπτο, παρόλα αυτά όμως δεν είναι και μια λύση ανάγκης. Έχει ακέραιη τη γλύκα του πετιμεζιού και το άρωμα από τα κανελλογαρύφαλλα, ζυμώνεται και πλάθεται εύκολα, ψήνεται γρήγορα και διατηρείται για καιρό.
What more? ...
Μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη
υλικά:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα πετιμέζι
2-3 κουταλιές κονιάκ
κανέλλα
γαρύφαλλο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
4 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη
σουσάμι
Οι συνταγές χωρίς γλουτένη έχουν πάντα το ρίσκο τους.
Η αναλογία υγρών/στερεών, το πόσο αλεύρι θα πάρει τελικά η συνταγή, το πόσο εύκολα θα πλάθεται το μείγμα, όλα έχουν ένα σασπένς που μας κάνει να μην πλήττουμε ποτέ. Έχω φτιάξει πολλές φορές τη συνταγή με αυτές τις αναλογίες και τα πήγαμε εξαιρετικά οι δυο μας.
Επειδή το αλεύρι χωρίς γλουτένη περιέχει κυρίως άμυλο, βρήκα ότι εμπλουτίζοντας κάθε κούπα με μια καλή κουταλιά εναλλακτικού αλευριού, τα μουστοκούλουρα παίρνουν γεύση και υφή πιο κοντινή στα κανονικά. Μετρώντας κάθε κούπα αφήνω χώρο για μια κουταλιά καλαμποκάλευρο, μια κουταλιά ρεβυθάλευρο και μια κουταλιά αλεύρι από φαγόπυρο.
Όσο για το λάδι, το ελαιόλαδο τα κάνει λίγο πιο βαριά και δυνατά σε γεύση και μυρωδιά, το σπορέλαιο πιο ελαφριά.
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το πετιμέζι, το λάδι, το χυμό και το χλιαρό νερό. Δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί το πετιμέζι και να αναμειχθούν καλά όλα τα υγρά. Ρίχνουμε το κονιάκ και τα μπαχαρικά, τη σόδα και το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε απαλά αλλά καλά, μέχρι τα υγρά να πάρουν όλο το αλεύρι. Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή και υπομονή και να μην προσθέσουμε άλλο αλεύρι παρά μόνο ελάχιστο στο τέλος αν χρειαστεί (δε μου χρειάστηκε ποτέ).
Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη για 30΄στο ψυγείο ή να πλάσουμε αμέσως τα μουστοκούλουρα. Ίσως κολλάει ελαφρά στα χέρια μας, γι’ αυτό καλό είναι να τα πλύνουμε 2-3 φορές και να τα σκουπίσουμε καλά.
Πλάθουμε στρογγυλά μουστοκούλουρα ή κορδόνι και φτιάχνουμε κοτσίδα και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε ή να τα περάσουμε από μπωλ με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κλεσίου, για 12΄-15΄, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα πλάσουμε και πόσο μαλακά τα θέλουμε.
Τρώμε όσο περισσότερα μπορούμε και διατηρούμε τα υπόλοιπα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο.
.