Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σούπα με παντζάρι, πατάτες και μπέικον …

… Η κυρία Φωτεινή κάνει σούπα κόκκινη,
βάζει μέσα δυο ντομάτες,
παπαρούνες μυρωδάτες, κόκκινα κεράσια τρία
και μια πυροσβεστική αντλία.

Γεια στα χέρια της, που έλεγε κι ο πρώτη φορά νονός, αλλά εγώ λέω –σήμερα που πλάκωσε ο χινόπωρος- να φτιάξω μια σούπα κόκκινη με κάπως απλούστερα υλικά.
Ελπίζοντας να κάνει μπαμ μόνο από γεύση και όχι από επακόλουθη έκρηξη …


Σούπα με παντζάρι, πατάτες και μπέικον


ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
500 γρ. παντζάρια (βολβοί)
1 μεγάλη πατάτα
4 φέτες μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά αλεύρι




Αν αγοράσουμε παντζάρια, κρατάμε μόνο τους βολβούς και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ήδη βρασμένα παντζάρια, σε βάζο ή σε αεροστεγή συσκευασία. Όσο για τα φύλλα των παντζαριών, τα βράζουμε ξεχωριστά και τα τρώμε με λάδι και ξύδι.



Κόβουμε τις πατάτες και τα παντζάρια σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και ρίχνουμε το μπέικον, κομμένο σε κομματάκια και το σκόρδο. Τα ροδίζουμε για 1΄-2΄ και προσθέτουμε πατάτες και παντζάρι.



ΑΡΧΗΜΑΖΙ

               ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 4΄-5΄ και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.



ΑΛΕΥΡΩΜΑ

ΒΡΑΣΙΜΟ



Αν θέλουμε να γίνει βελουτέ, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι αν δεν μας πειράζει το να χάσει το βαθυκόκκινο χρώμα της. 

Τρώγεται σκέτη, με κρουτόν απλά ή σκορδάτα ή με τραγανές αραβικές πίτες.


ΜΠΩΛ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου