Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Σουπιές βραστοτηγανητές …

… Κύριε Πρόεδρε, κύριε εισαγγελεύ, κύριοι ένορκοι. Δε ζητώ την επιείκεια αλλά την κατανόησή σας. Δεν τήρησα το λόγο μου, ιδού το έγκλημά μου. Και είναι όντως έγκλημα, διότι στην οικογένειά μας δεν είμεθα οι άνθρωποι των λόγων, είμεθα οι άνθρωποι των έργων.
Και όταν υποσχέθηκα στην κόρη μου μια ημερήσια εκδρομή στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι που πήγαινα μικρή διακοπές, για να φάει το αγαπημένο της πιάτο που ονομάζει αυθαίρετα σουπιές βραστοτηγανητές, είχα κάθε πρόθεση να τηρήσω την υπόσχεσή μου. Φευ, το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής – και η δική μου ελαφρώς ασθενεστέρα των υπολοίπων.
Κι αν σήμερα εμφανίζω ενώπιόν σας ένα πιάτο σουπιές, που προσπαθεί αυτοσχεδιάζοντας να προσεγγίσει το υπεσχημένον, δεν είναι για να αποφύγω την καταδίκη αλλά για να ευχαριστήσω την κορώνα μου, που τη στεναχώρησα …

Σουπιές βραστοτηγανητές


ΠΙΑΤΟ

ΜΕΡΙΣ


υλικά:
1 κιλό σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι
αλεύρι
λίγο άσπρο κρασί





Καθαρίζουμε τις σουπιές αφαιρώντας πρώτα το κόκκαλο. Τραβάμε τα πλοκάμια να ξεκολλήσουν από το σώμα και βγάζουμε προσεκτικά το σακουλάκι με το μελάνι. Πετάμε το ‘δόντι’ που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια και τα ‘μάτια’ και πλένουμε καλά τις σουπιές. 

Τις αλευρώνουμε και τις βάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με 4 κουταλιές λάδι, που έχει ζεσταθεί καλά.


ΣΟΥΠΙΕΣ

ΑΛΕΥΡΩΜΑ

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ



Τηγανίζουμε τις σουπιές γυρίζοντάς τες για να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.


 ΓΥΡΙΣΜΑ

ΡΟΔΙΣΜΑ



Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Τα σωτάρουμε μαζί ξεκολλώντας με την κουτάλα από τον πάτο της κατσαρόλας το τσιγαρισμένο αλεύρι και τα κομματάκια της σουπιάς που θα γίνουν η σάλτσα του φαγητού. 

Σβήνουμε με λίγο κρασί, ρίχνουμε πιπέρι αλλά όχι αλάτι και λίγο νερό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι σουπιές. Ανάλογα με το μέγεθός τους χρειάζονται συνήθως περίπου 40΄ για να γίνουν τρυφερές.


ΚΟΨΙΜΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΑΧΝΙΣΤΕΣ 



Σερβίρονται ζεστές με τη σάλτσα τους και συνδυάζονται με χόρτα ή πράσινη σαλάτα, ένα απλό πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.



ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ

ΜΕΡΙΣ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου