… Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, λέει. Μωρέ τον κάνουν και τον παρακάνουν. Μη σου πω ότι τον κάνουν και μητροπολίτη κατευθείαν. Και εξηγούμαι πάραυτα. Θυμάσαι ένα πτωχό πλην τίμιο κέικ με φράουλες, το καλύτερο value for money που θα βρεις ποτέ σε κέικ αν δεχθούμε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, αφού γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο; Ένα κέικ νοστιμότατο για το οποίο ακόμα κι ο Τσακ Νόρις – αυτός που παίζει τα μαθηματικά στα δάχτυλα και ξέρει πόσο κάνει εμμέσως πλην σαφώς και Οιδίπους επί Κολωνώ – δεν κατάφερε να βρει πόσο κάνει το πτωχό πλην τίμιο ;
Το αδίκησε οικτρά η παρουσίαση που του έκανα το μακρινό 2010. Πέρασε σχεδόν ή ολωσδιόλου απαρατήρητο και γι’ αυτό φταίω εγώ. Ομολογώ, ομολογώ, εγώ το ανάξιο, εγώ το πήρα στο λαιμό μου. Και να πεις πως μια φορά και δυο κατέβηκε στο λαιμό μου και τον γλύκανε; Πρόχειρα το παρουσίασα και δεν του άξιζε.
Γι’ αυτό τώρα που άρχισαν να γεμίζουν ξανά με φράουλες οι πάγκοι, αποφάσισα να αποκαταστήσω την αδικία και να το παραδώσω αναβαπτισμένο και μεγαλόπρεπο στην κοινωνία. Αμήν ...
Κέικ φραουλένιο
υλικά:
180 γρ. ζάχαρη
180 γρ.μαργαρίνη
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. φράουλες
2 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Για το φραουλένιο γλάσσο:
φράουλες, ζάχαρη άχνη
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 20 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη.
Κόβουμε τις φράουλες σε ροδέλες και τις ακουμπάμε απαλά στην επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε.
Μπορούμε να το φάμε σκέτο, να το πασπαλίσουμε με μπόλικη άχνη ή με λίγες καλλιτεχνικές πινελιές …
… ή να φτιάξουμε το αυτοσχέδιο φραουλένιο γλάσσο* και να το περιλούσουμε.
* Για το γλάσσο πολτοποιούμε στο multi μια χούφτα φράουλες και προσθέτουμε άχνη δουλεύοντας το μείγμα με πηρούνι, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που προτιμάμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου