Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αλμυρή τάρτα με αρακά και φέτα …

… Καμιά σχέση με τράπεζες, μνημόνια και δανειστάδες. Ο όρος αντιδάνειο χρησιμοποιείται για λέξεις που ξεκίνησαν από μια χώρα, έκαναν το Φιλέα Φογκ για δεκαετίες ή και αιώνες και ξαναγύρισαν στην πατρίδα τους με ξενική πια μορφή, με την οποία και καθιερώθηκαν.
Από τα δημοφιλέστερα παραδείγματα ο καναπές που προήλθε από την αρχαία κουνουπιέρα, το κωνωπείoν αν έχεις ακουστά ή το τεφτέρι που ξεκίνησε ως διφθέρα.
Γιατί σε ζαλίζω μ’ όλα τούτα;
Πρώτον μπας και ξεστραβωθείς και μάθεις πέντε πράγματα. Δεύτερον διότι μπορεί να σου πέσει η ερώτηση σε κάνα τηλεπαιχνίδι κι εγώ θέλω σαν τρελλή να γίνεις εκατομμυριούχος.
Και τρίτον επειδή αυτή η ιταλική συνταγή που χρησιμοποιεί μπόλικη ελληνικότατη φέτα, μου θύμισε αντιδάνειο …



Αλμυρή τάρτα με αρακά και φέτα


  ΕΤΟΙΜΗ


υλικά:
300 γρ. αρακάς
250 γρ. φέτα
200 ml κρέμα γάλακτος
2 αυγά
6 κουταλιές σκληρό τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή χαλούμι)
6 φύλλα κρούστας





Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά τον βράζουμε σε αλατισμένο νερό φροντίζοντας να παραμείνει τραγανός. 

Αν χρησιμοποιήσουμε αρακά από κονσέρβα, τον στραγγίζουμε και τον ξεπλένουμε ελαφρά.





Χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το σκληρό τυρί, τον αρακά και τη φέτα τριμμένη με το χέρι. 

Πιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 28 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. 

Το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε και τα 6 φύλλα.



Η ΓΕΜΙΣΗ
   ΦΥΛΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα που κρέμονται προς τα μέσα και τα λαδώνουμε καλά.



ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΨΗΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΦΛΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΛΑΪ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου