Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Γκρατέν πατάτας με καπνιστή πέστροφα …

… Απαγκίστρωση χρειαζόμουνα, απ’ όλα και όλους. Εκτός από έναν. Σ’ αυτόν ήθελα ακόμη περισσότερη αγκίστρωση κι ας ήταν κίνδυνος να τον τραβήξω στο βυθό μου.
Πήγαμε μαζί στο
Άγκιστρο. Κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι, ένα χωριό κουκλίστικο κι εξαιρετικά φροντισμένο. Για να πω την αλήθεια, φεύγοντας από τον αυτοκινητόδρομο και προχωρώντας σ’ ένα δρόμο που όλο και ξεδιπλωνόταν κι όλο και ξεδιπλωνόταν χωρίς σημάδι στον ορίζοντα, ένα είναι μακριά ακόμα μπαμπα-Στρουμφ το έπαθα.
 Ωραίο το τοπίο κι η φύση αλλά σαν λίγο απόμερο βρε παιδί μου. Μέχρι που φάνηκε το χωριό κι ηρεμήσαμε. Ήταν τόσο περιποιημένο και καθαρό, τόσο πνιγμένο στο πράσινο που μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Ωραία ρυμοτομία, καλαίσθητα σπίτια, πάρκα και παιδικές χαρές και καταλύματα για όλες τις προτιμήσεις. Από απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι συγκροτήματα-σαλέ, με ανεξάρτητες ξύλινες κατοικίες και πισίνα για το καλοκαίρι.


AGISTRO
    ΑΓΚΙΣΤΡΟ


Το
Άγκιστρο ήταν από παλιά ονομαστό για τα λουτρά και το χαμάμ του. Μη φανταστείς καμιά αλλοτινή λουτρόπολη γεμάτη αρθριτικά, συνταξιούχους, μπαστούνια και πονεμένα μέλη. Στο χαμάμ του χωράνε όλοι - ακόμη και κάποιοι υπέρ το δέον ζωηροί νεαροί. Λουτροθεραπείες, χαλαρωτικά μασάζ και κούρες αναζωογόνησης προσφέρονται νυχθημερόν – κρίμα που δεν έκανα τίποτε απ’ όλα αυτά.
Πέρασα όμως στη Βουλγαρία, πήγα αυθημερόν στο γραφικό
Μέλνικ και γύρισα πάνω στην ώρα για το βραδινό. Γιατί στο Άγκιστρο υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια που σερβίρουν από ένα χορταστικό τραχανά μέχρι γκουρμέ πιάτα με ελάφια και κυνήγια, αλλά και τοπικές συνταγές και γλυκά χειροποίητα να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Κι αν βγεις λίγο παραέξω δίπλα στο ποτάμι, θα φας πέστροφα ποταμίσια. Κι αν δεν τα καταφέρεις να πας μέχρι εκεί – που δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα μια και πέφτει κομματάκι μακριά, πάρε απ’ το σούπερ μάρκετ καπνιστή πέστροφα και φτιάξε …



Γκρατέν πατάτας με καπνιστή πέστροφα



ΚΟΜΜΑΤΙ
 



υλικά:
1 κιλό πατάτες
250-300 γρ. καπνιστή πέστροφα
1 κουταλιά βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά αλεύρι
425 ml γάλα
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση παχύρρευστη)
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι






Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα της πέστροφας και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.



ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
      ΠΕΣΤΡΟΦΑ



Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8-΄10΄.

 Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αλατίζουμε ελαφρά.

 Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μια στρώση (περίπου το 1/3) πατάτες. 

Από πάνω σκορπίζουμε τη μισή ποσότητα πέστροφας. 

Συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτας και την υπόλοιπη πέστροφα και τελειώνουμε με μία στρώση πατάτας.



ΒΑΣΗ
       ΣΤΡΩΣΕΙΣ



Σωτάρουμε το κρεμμύδι στη μια κουταλιά βούτυρο για 5΄. 

Ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρντίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το γάλα.

 Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σχοινόπρασο και την κρέμα γάλακτος. 

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα.



ΕΤΟΙΜΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
        ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 

Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για να κάνει κρούστα και να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου