Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Πλαστός …

Όχι, φίλε μου, εγώ δεν θα ασχοληθώ με φτηνά λογοπαίγνια κι εύκολα αστειάκια με πινακίδες και τα τοιαύτα για τον δρυός πεσούσης.
Ό
ταν λέω πλαστός, εννοώ αυθεντικός πλαστός. Με τα χόρτα του τα τραγανά και τα μπόλικα, να μοσχοβολάει απ’ τα μυρωδικά και ν’ αρμυρίζει απ’ τα τυριά του, και μ’ εκείνη την τραγανή κρούστα που δίνουν το καλαμποκάλευρο και το ξυνόγαλο …



Πλαστός




υλικά:
1 κιλό χόρτα της εποχής για πίτα (σέσκουλα, λάπαθα, παζιά, σπανάκι, ζωχάκια)
2 μικρά πράσα
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκια μυρώνια και καυκαλήθρες
250 γρ. φέτα
150 γρ. ανθότυρο
1 κούπα ξυνόγαλο 


1,5 κούπα καλαμποκάλευρο

προαιρετικά: 

1-2 αυγά






Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. 

Τα αλατίζουμε καλά και τα χεροτρίβουμε (τα πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας) για να μαλακώσουν, να χάσουν τα περισσότερα υγρά και να μειωθεί ο όγκος τους. 

Τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε τα τυριά σπασμένα με το χέρι σε κομμάτια, το ξυνόγαλο και αν θέλουμε τα αυγά. 

Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο λάδι και αν μας φαίνεται πολύ υγρό το μείγμα, λίγο καλαμποκάλευρο.



ΧΟΡΤΑ
       ΧΕΡΟΤΡΙΜΜΕΝΑ



Βουτυρώνουμε και λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και το πασπαλίζουμε παντού με μπόλικο καλαμποκάλευρο. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα και τα πιέζουμε από πάνω με το χέρι, ώστε να έχουμε ένα λεπτό και ίσιο στρώμα.



ΤΑΨΙ ΒΑΣΗ
       ΣΤΡΩΣΙΜΟ KONTINO



Πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικο καλαμποκάλευρο χρησιμοποιώντας για ευκολία κόσκινο και ραντίζουμε την επιφάνεια με λάδι.



ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ
       ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΑΝΩΘΕΝ
       ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου