Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Δαμασκηνόπιτα …

… Ο Ιωάννης μου δεν είναι άγιος, αν και κοντεύει ν’ αγιάσει τόσα χρόνια δίπλα μου. Ούτε Δαμασκηνός είναι, αν και θα μπορούσε τόσο που του αρέσουν τα δαμάσκηνα. Σ’ αυτό ταιριάσαμε – τα δαμάσκηνα είναι και το δικό μου αγαπημένο φρούτο. Και φρέσκο το ρημάζω και αποξηραμένο το τιμάω, όσο για το γλυκό που φτιάχνω σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο, το τρώω όλο μόνη μου και καθόλου δε ντρέπομαι γι’ αυτό.  Εξάλλου αφήνω τη μαρμελάδα για τους άλλους, άσχετα αν εκείνοι δε μου άφησαν παρά ένα τοσοδούλικο κομμάτι …



Δαμασκηνόπιτα




ΠΙΑΤΑΚΙ
 



υλικά:
500 γρ. απύρηνα αποξηραμένα δαμάσκηνα
100 γρ. μαρμελάδα μήλο
1 κουταλιά κονιάκ
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
12 φύλλα κρούστας





Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει 1-2 φακελάκια αρωματικό τσάι και το κονιάκ, για 30΄  τουλάχιστον. 

Τα στραγγίζουμε και τα σωτάρουμε για 10΄ σε τηγάνι στο οποίο έχουμε λυώσει τα 20 γρ. από το βούτυρο. 

Αφήνουμε τα δαμάσκηνα να κρυώσουν.

Το τσάι στο οποίο μούλιασαν τα δαμάσκηνα αφήνοντας γλύκα και άρωμα πίνεται ωραιότατα ζεστό ή κρύο.



ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ
       ΠΟΤΟΝ



Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε 8 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα πρώτα. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα.



ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΥΛΛΑ
      ΠΕΛΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Βάζουμε από πάνω τα δαμάσκηνα και τα καλύπτουμε με τα άλλα 4 φύλλα, βουτυρωμένα ενδιάμεσα. 

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



 
ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ     ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.




ΞΕΡΟΨΗΜΜΕΝΗ
       ΚΟΜΜΕΝΗ



ΚΟΜΜΑΤΙ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου