Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Χυμός από φραγκόσυκο …

... Εμείς και οι Φράγκοι.
 Περί του ανωτέρω θέματος επρόλαβε ο Νίκος Τσιφόρος κι έγραψε βιβλίον ιστορικώτατον άμα και αστειότατον, όπως κι όλα τα αξεπέραστα βιβλία του. Τι απόμεινε για μένα; Μα φυσικά, το βαρύ χρέος να γράψω το “εγώ και τα φραγκόσυκα”, έργον γελοιότατον όπως και το πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιόν σας.

Τις παλιές καλές εποχές που κατεβαίναμε στην Πελοπόννησο δε χόρταινα να χαζεύω απ’ το παράθυρο τις εκατοντάδες φραγκοσυκιές, ριζωμένες σε κάθε πιθανό κι απίθανο μέρος, να ξεφυτρώνουν από βράχια και τοίχους και να μας διακτινίζουν, αν μισοκλείναμε τα μάτια, στο Μέχικο κι ακόμα παραπέρα.


ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ
      ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 


Φραγκόσυκα όμως δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Αγόρασα πρώτη φορά στην Ιταλία και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Ούτε πώς καθαρίζονται ήξερα η αγνή ορεσίβια χωριατοπούλα, ούτε πώς τρώγονται. Κράτησα σουβενίρ τ’ αγκάθια τους στα χέρια μου για καμιά δεκαριά μέρες κι η πονεμένη μας σχέση έληξε εκεί.

Χτες βρήκα φραγκόσυκα στο σούπερ μάρκετ. Με άκρατο ενθουσιασμό διαπίστωσα ότι είχαν υποστεί ριζική αποτρίχωση και ήταν εντελώς ακίνδυνα. Αγόρασα μπόλικα λοιπόν, τα έβαλα στον πάγκο της κουζίνας κι απόμεινα να τα χαζεύω και να τα καμαρώνω. Τι ζουμερή σάρκα, τι απίστευτο ρουμπινί χρώμα, τι μοναδικό άρωμα, τι να τα κάνω τώρα;
Οι σπόροι που αφθονούν στο εσωτερικό τους είναι μεγαλούτσικοι και θεόσκληροι. Μπορείς να φας τα φραγκόσυκα και είτε να τους καταπιείς, είτε να τους φτύσεις - καθόλου ικανοποιητική εκδοχή. Στο ίντερνετ η μοναδική συνταγή που υπήρχε ήταν για μαρμελάδα, αλλά εγώ δεν ήθελα να τα βράσω.
Κι έτσι αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω …



Φραγκόσυκο να το πιεις στο ποτήρι




ΕΤΟΙΜΟΣ
     ΚΟΝΤΙΝΟ  

ΠΟΤΗΡΙ



υλικά:
5-6 φραγκόσυκα
λίγο κρύο νερό (μεταλλικό ή και ανθρακούχο)
παγάκια





Ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε στο multi. 
Αρκετοί από τους σπόρους διαλύονται. 
Από τους υπόλοιπους απαλλασσόμαστε περνώντας τον παχύρρευστο χυμό από ψιλό σουρωτήρι. 



ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
     ΣΟΥΡΩΜΑ

ΣΠΟΡΙΑ    ΣΦΗΚΕΣ




Αδειάζουμε το χυμό σε ψηλό ποτήρι, τον αραιώνουμε κατά βούλησιν και τον απολαμβάνουμε με μπόλικα παγάκια.




ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 




Κι αν μας περισσέψει χυμός-πολτός, αρκούν μονάχα δυο-τρεις κουταλιές του για να μεταμορφώσουν το στραγγιστό γιαούρτι σε λαχταριστό επιδόρπιο.



ΓΙΑΟΥΡΤΙ
    ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου