Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ντοματόρυζο …

… Και οι έσχατες έσονται πρώτες. Ναι, ναι, αυτές οι έσχατες, οι τελευταίες ντομάτες που μένουν συνήθως στους πάγκους της λαϊκής, οι λίγο παραγινωμένες, οι λίγο παραζουληγμένες, οι λίγο σκασμένες, οι  λίγο ατσούμπαλες, που παλεύουν να δελεάσουν τους πελάτες με τα 0,30€ που κοστίζουν, αυτές οι ταπεινές και καταφρονεμένες, αυτές οι Νίκοι Ξανθόπουλοι της ντομάτας, αυτές στο τέλος θα θριαμβεύσουν.
Με τη γινωμένη, λαχταριστή και ταλαιπωρημένη απ’ τα βάσανα του βίου σάρκα, με τα ζουμάκια τα ολόγλυκα να ξεχειλίζουν απ’ το σκασμένο δέρμα, με την υπερώριμη γοητεία και το γήινο άρωμά τους, αυτές οι ντομάτες φτιάχνουν το καλύτερο …



Ντοματόρυζο




υλικά:
500-600 γρ. ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
μισό ποτηράκι άσπρο κρασί
1 ζωμός κότας ή λαχανικών
ζεστό νερό
μαϊντανός ή/και δυόσμος
μια κουταλιά πελτές 





Πλένουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο multi χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά και σε 2-3 κουταλιές λάδι. 

Μόλις μαλακώσει λίγο ρίχνουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε μαζί για 4΄-5΄, μέχρι το ρύζι ν’ αρχίσει να γυαλίζει.

 Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το ζωμό, να διαλυθεί στο κρασί και να κολλήσει στο ρύζι. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. 

Ενισχύουμε τη γλύκα με μια κουταλιά πελτέ, αν και οι σωστά γινωμένες ντομάτες μάλλον δεν το χρειάζονται.




ΡΥΖΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
      ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, η ποσότητα του οποίου εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες. Ρίχνουμε με το μάτι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ή μετράμε τις ντομάτες με το ίδιο ποτήρι που μετρήσαμε το ρύζι και συμπληρώνουμε ζωμό ώστε τα υγρά να είναι διπλάσια από το ρύζι, ίσως και λίγο παραπάνω.

Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με δυόσμο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (περίπου 20΄).

Φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό ζουμί στο φαγητό, επειδή το ρύζι όσο κρυώνει το απορροφά. 

Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένον.

Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό και μια κλωστή ωμό ελαιόλαδο.




ΜΕ ΖΩΜΟ
       ΣΤΑ ΜΙΣΑ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου