Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Λουκανικοπιτάκια - Μπρουσκέτες με πεπόνι και παστουρμά…

 Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία.
Ατέλειωτος αυτός ο καύσωνας με ναρκώνει, με διαλύει, με παίρνει, με σηκώνει, με αποσυντονί –, με καταβαραθρώνει, με στύβει, με λυώνει, μου δένει το σκοινί.
 Από Ημισκούμπρια ξεκίνησα, σε Νικολακοπούλου κατέληξα. Πού να σφίξουν κι οι ζέστες. 
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, έσφιξαν οι ζέστες και μάλλον χτύπησε ο σκληρός. Το κουβαδάκι μου γρήγορα και στην παραλία.
Ή για να κυριολεκτώ, το ψυγειάκι μου και στην παραλία. Ευτυχώς δε χρειάστηκα την κρίση για να κουβαλάω απενοχοποιημένα στην παραλία το καλαθάκι μου, η μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα με το λύκο. 
Το κάνω συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια αδιαφορώντας για ειρωνικές και ακατάδεχτες ματιές, για περιπαικτικά βλέμματα και σχόλια όσων θεωρούσαν τους εαυτούς τους περιούσιους, μασώντας λαστιχένια κατεψυγμένα καλαμάρια Παταγωνίας στις διπλανές ταβέρνες.
Φρέσκιες πρωινές μπαγκέτες, διαλεγμένες ντομάτες, τυριά για τα γούστα και των τριών μας, κεφτεδάκια σπιτικά, αλλαντικά από τις κατά καιρούς εξορμήσεις μας – από το Μπαντάκ στην Ξάνθη, το Γαλέντζο στη Δράμα, το Μπέλλη στη Φλώρινα – φρούτα και χυμοί, λεμονάδες Έψα και δροσερά νερά, ιδέες και συνταγές που περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Αν βρούμε και κανέναν ίσκιο, ποιος μας πιάνει ...


Ρολάκια με λουκάνικο 


ΠΙΑΤΟ  


υλικά: 
λεπτά λουκάνικα (Φρανκφούρτης ή για hot dog)
σφολιάτα
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα
1 αυγό
σουσάμι





Αλείφουμε τη σφολιάτα με το αυγό και αραδιάζουμε τα λουκάνικα κατά μήκος της μακριάς πλευράς, φροντίζοντας οι άκρες τους να αλληλοεπικαλύπτονται. 

Πασπαλίζουμε με το τυρί πάνω από τα λουκάνικα, γυρίζουμε τη σφολιάτα για να τα σκεπάσουμε και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας με πηρούνι.



ΑΡΑΔΙΑΣΜΑΜΥΖΗΘΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟΤΥΛΙΓΜΑ



Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και κόβουμε το ρολό σε μικρότερα κομμάτια. 

Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 15΄  περίπου.



ΚΟΜΜΕΝΑ    ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 


ΨΗΜΕΝΑ






Μπρουσκέτες με πεπόνι και παστουρμά 



 ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά: 
1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κυβάκια
1 μπαγκέτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
6 φέτες παστουρμάς ή άλλο αλλαντικό
2 φλιτζάνια κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί





Κόβουμε την μπαγκέτα διαγώνια σε λεπτές φέτες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10΄- 12΄).

Αφαιρούμε το τσιμένι από τον παστουρμά και τον ψιλοκόβουμε. 

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το κατίκι με το πεπόνι, βάζουμε από μια κουταλιά σε κάθε φέτα και γαρνίρουμε με τον παστουρμά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου