Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ζακυνθινό στιφάδο …

Όχι άλλα δάκρυα, αρκετά κλάψαμε. Για χαμένες ευκαιρίες κι ανεκπλήρωτα όνειρα. Για έρωτες συγκλονιστικούς κι ενθουσιασμούς της στιγμής. Από τύψεις για πράξεις που κάναμε κι από απογοήτευση για εκείνες που δεν τολμήσαμε. Από νεύρα και θυμό για εκείνους που μας αδίκησαν κι από ντροπή για δικές μας συμπεριφορές. 
Από θλίψη βαθιά για κείνους που φύγαν ανεπιστρεπτί κι από ανακούφιση για κείνους που ξαναγύρισαν. 
Αρκετά κλάψαμε. Δεν θα κλαίμε και στην κουζίνα, “καθώς να καθαρίζαμε κρεμμύδια”. Αλλάζουμε στάση και συνταγή. Από δω κι εμπρός, το στιφάδο θα το φτιάχνουμε ζακυνθινό –χωρίς κρεμμύδια και με άρωμα από φιόρο του λεβάντε …


Ζακυνθινό στιφάδο



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
700 γρ. μοσχάρι
4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή συσκευασία πελτές ντομάτας (70 γρ.)
1 κουταλιά ξύδι
1 κανελόξυλο
μπαχάρι σε κόκκους
2 δαφνόφυλλα
ρίγανη
γραβιέρα σε κύβους






Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια και το ρίχνουμε σε ζεστή κατσαρόλα. 

Ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα. 

Ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο σε φετάκια και το ξύδι. 

Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, εκτός από τη ρίγανη.


ΚΡΕΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. 

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ρίχνουμε το τυρί και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. 

Σερβίρουμε με αφράτο πουρέ.



ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ ΠΙΑΤΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου