Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλα ρυζιού (χωρίς γλουτένη) ...

 ... Αρχικά βρίσκαμε και τα κουτσοβολεύαμε μόνο με τη σφολιάτα. Εγώ που δεν τη συμπαθώ, την ανέχτηκα όταν ήθελα επιτέλους να φάω κάτι μου έμοιαζε με πίτα, λαχανόπιτα χωρίς γλουτένη λέμε τώρα. Σιγά-σιγά εμφανίστηκαν και έτοιμα φύλλα για πίτα, σαν κρούστας και σαν χωριάτικα κι ύστερα οι γενναίοι πιονέροι που πειραματίζονταν και μοιράζονταν συνταγές, βιντεάκια και μυστικά επιτυχίας. 
Τώρα όμως δε λυγάνε τα ξεράδια και χρειάζομαι είτε κάποιον να τα φτιάχνει για μένα, που δεν έχω, είτε κάτι με όσο το δυνατόν λιγότερη κούραση. Κι αν πρέπει να βάλω φύλλα ρυζιού, so be it ...


Τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλα ρυζιού (χωρίς γλουτένη) 



υλικά:
φέτα ή/και ανθότυρο
1 αυγό
γάλα
λίγος δυόσμος (προαιρετικά)

φύλλα ρυζιού

σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μαυροσούσαμο




Τα φύλλα ρυζιού, η πιο άμεση και εύκολη λύση για πιτάκια χωρίς γλουτένη και spring rolls, μουλιάζονται πρώτα σε νερό, γίνονται μαλακά και ελαστικά και κατόπιν χρησιμοποιούνται. 


Για τα τυροπιτάκια μουλιάζονται σε μείγμα αυγού και γάλακτος που τα νοστιμίζει και τους δίνει υφή και χρώμα.

Χτυπάμε το αυγό μαζί με γάλα ώστε να έχουμε ένα ρευστό μείγμα. Αν θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερα πιτάκια, ξεκινάμε με 2 αυγά και περίπου 2 κούπες γάλα.



Βουτάμε ένα φύλλο ρυζιού και το αφήνουμε να μουλιάσει στο μείγμα.

Το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και μόλις μαλακώσει καλά το ανασηκώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.



Ακουμπάμε το φύλλο, με προσοχή επειδή κολλάει πολύ, σε επιφάνεια κοπής.

Βάζουμε τη γέμιση που προτιμάμε, εδώ ανθότυρο Καράλη με 0,5 γρ. αλάτι στα 100.





Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας τριγωνάκι.




Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.



Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Αν θέλουμε, νοστιμίζουμε με πιπέρι και λίγο δυόσμο.




Αραδιάζουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, το αλουμινόχαρτο δεν αποδείχτηκε πολύ καλή ιδέα.



Ψήνουμε σε φούρνο, φουρνάκι ή air fryer, μέχρι να πάρουν χρώμα.



Σερβίρουμε αμέσως.




Μουλιάζοντάς τα με τον ίδιο τρόπο και βάζοντας τα φύλλα ρυζιού το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να πατάνε οι άκρες, και απλώνοντας τη γέμιση κατά μήκος, φτιάχνουμε τυλίγοντας ρολό στριφτάρια, αλμυρά ή και γλυκά (με μπανάνα και σταγόνες σοκολάτας).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου