Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Ελαφριά κρέμα αμυγδάλου (νηστίσιμη, χωρίς γλουτένη) ...

... Είχα δοκιμάσει τη γαλλοευρωπαϊκή εκδοχή αυτού του ολόλευκου απλούστατου γλυκού, μια κρέμα που μοσχομύριζε λεμόνι, κι είχε το απλούστατο όνομα blancmange, παναπεί λευκό φαγώσιμο. Το ίδιο όνομα έχει και το σικελικό ξαδερφάκι του, biancomangiare, κι είναι μια απλούστατη κρέμα με γάλα, κορν φλάουρ και βανίλια και που τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να γίνεται με γάλα αμυγδάλου. Ελαφριά, νηστίσιμη και κυρίως χωρίς γλουτένη ...

Ελαφριά κρέμα αμυγδάλου
(νηστίσιμη και χωρίς γλουτένη)



υλικά:
500 ml γάλα, κατά προτίμηση αμυγδάλου
50 γρ. κορν φλάουρ
80-100 γρ. ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
1 βανιλίνη 






Βάζουμε σε κατσαρολάκι το κορν φλάουρ και ρίχνουμε λίγο από το γάλα (περίπου 150 ml). Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί.



Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.




Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη βανιλίνη και τη φλούδα λεμονιού.



Βάζουμε το κατσαρολάκι να πάρει βράση και μετά ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.



Βρέχουμε 4-5 μπωλάκια ή πυρίμαχα και μοιράζουμε την κρέμα.



Καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν.



Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας τα φορμάκια.



Πασπαλίζουμε με κανέλλα ή κακάο ή ραντίζουμε με σιρόπι σοκολάτας.

Γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε με τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας.

Τρατάρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου