Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Χαλβάς χωρίς γλουτένη με σιμιγδάλι καλαμποκιού ...

  ... Ο Μάρτης δε λείπει απ' τη Σαρακοστή κι ο χαλβάς επίσης. Κάθε χαλβάς. Ο ταχινένιος δε μου αρέσει, πολύ γλυκός, έντονος και βαρύς για τα γούστα και το στομάχι μου, όλοι οι υπόλοιποι μου αρέσουν με κορυφαίο τον πολίτικο, με γάλα και κουκουνάρι, καλοχτενισμένο και με μπόλικη κανέλλα. Προς το παρόν και ως συνήθως, θα αρκεστώ σε μια εναλλακτική για χαλβά χωρίς γλουτένη και θα πω κι ευχαριστώ ...

Χαλβάς χωρίς γλουτένη με σιμιγδάλι καλαμποκιού (πολέντα)



υλικά:
200 γρ. πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
70 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα πορτοκαλιού
σταφίδα σουλτανίνα
κουκουνάρι

Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
750 γρ. νερό
κανελλόξυλο


Επειδή η λήψη κορτιζόνης επιβάλλει μειωμένο έως καθόλου το αλάτι και τη ζάχαρη, αντικατέστησα τη ζάχαρη στο σιρόπι με ίση ποσότητα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού μανταρίνι. Ο χαλβάς ήταν λιγότερο γλυκός και χρειάστηκε ελάχιστα περισσότερο χρόνο για να πήξει.


Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 4΄-5΄.



Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ηλιέλαιο και ρίχνουμε την πολέντα.



Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά την πολέντα. Δεν παίρνει χρώμα όπως το σιμιγδάλι οπότε δε μας καθοδηγεί η όραση. Μυρίζουμε όμως το καβούρντισμα και ακούμε τον ξηρό ήχο καθώς ανακατεύουμε. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζουμε χρόνο 8΄-10΄. 



Ρίχνουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε για 1΄-2΄.



Ρίχνουμε πολύ προσεκτικά το σιρόπι, επειδή πιτσιλάει και καίει δαιμονισμένα. 

Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.




Αδειάζουμε σε φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.






Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει.




Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και ξεφορμάρουμε το χαλβά.



Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα.



Τρατάρουμε.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου