Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Κουνουπιδοκεφτέδες ...

 ... Τις θυμάσαι τις παλιές εποχές που μου έβγαζες την ψυχή για να φας κουνουπίδι; Μέχρι στίχους έφτιαξα με την πίκρα μου η δόλια μάνα, έχω καταλάβει ήδη πως δεν τρως το κουνουπίδι, και δώστου να ψάχνω τρόπους και κόλπα για να περάσει το έρκος των οδόντων σου.
Πάνε αυτά, όλα εδώ πληρώνονται και karma is a bitch και όχι παραλία. Κοντεύεις να πρασινίσεις από τα αλσατικά μπρόκολα, τα ξινολάχανα και τα κουνουπίδια, αλλά επειδή είμαι καλός άνθρωπος δε θα σου το τρίψω στη μούρη. Θα τρίψω λίγο τυρί να σου δείξω πώς να φτιάξεις κουνουπιδοκεφτέδες μόλις βαρεθείς τη σαλάτα ...


Κουνουπιδοκεφτέδες



υλικά:
βρασμένο κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
1 μικρή πατάτα
1 αυγό
τριμμένο τυρί (εδώ έμμενταλ με χαμηλά λιπαρά)
τριμμένη φρυγανιά (ή λίγο αλεύρι, ή βρώμη)
μαϊντανός


Η συνταγή στις φωτογραφίες είναι προσαρμοσμένη στις δικές μου ανελαστικές διατροφικές ιδιαιτερότητες που σημαίνει ότι έχει λίγο μόνο τυρί (έμμενταλ που έχει σχετικά λιγότερο αλάτι) και αντί για φρυγανιά λίγο ρεβυθάλευρο και καλαμποκάλευρο που δεν έχουν γλουτένη. Μπορεί να έγιναν και νοστιμότεροι έτσι.

Επίσης αποφεύγω τα σκορδοκρέμμυδα εδώ, βάζω μόνο λίγο σκόρδο σε σκόνη.

Η πατάτα βοηθάει το δέσιμο των υλικών. Την τρυπάω πολλές φορές με πηρούνι και τη βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων με τη φλούδα, μέχρι να μαλακώσει καλά.


Πατάμε με πηρούνι το κουνουπίδι να σπάσει σε μικρά κομμάτια.

Ξεφλουδίζουμε τη βρασμένη πατάτα και την πατάμε κι αυτή με πηρούνι.

Τα βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το αυγό, το σκόρδο σε σκόνη αν το χρησιμοποιήσουμε, αλατοπίπερο, το μαϊντανό και το τριμμένο τυρί.



Ανακατεύουμε με κουτάλι και ρίχνουμε τη φρυγανιά ή το αλεύρι της επιλογής μας, ζυμώνουμε ελαφρά και ελέγχουμε αν το μείγμα πλάθεται.



Φτιάχνουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος και το σχήμα που προτιμάμε, εγώ τα πάω καλύτερα με τα κλασσικά μικρού μεγέθους κεφτεδάκια.



Τηγανίζουμε, ψήνουμε ή βάζουμε τα κεφτεδάκια στον air fryer γυρνώντας τα μια φορά στα μισά του ψησίματος. 



Σερβίρουμε, προαιρετικά με κάποιο ντιπ γιαουρτιού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου