Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ζυμαρικά με κολοκυθάκια, άνηθο και κρέμα γάλακτος ...

 ... Ξεχείλισε η ανηθικότητα στο κηπάκι λόγω του μαθητευόμενου κηπουρού, δε φτάνει που έσπειρε σέλινο νομίζοντας ότι είναι μαϊντανός γίγας, έχω κι ένα παρτέρι γεμάτο άνηθο. 


Τι να τον κάνω;
Ή που θα πουλάω παράνομα ματσάκια άνηθο στις γωνιές της λαϊκής, ή θα γεμίσω κι άλλο τον καταψύκτη που με μουντζώνει κάθε φορά που τον ανοίγω, ή θα φτιάχνω συνταγές που έχουν άνηθο και θα μου πέφτει λίίίγο παραπάνω. Ας ξεκινήσω από τα γνωστά κολοκυθάκια ...


Ζυμαρικά με κολοκυθάκια, άνηθο και κρέμα γάλακτος



υλικά:
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
500 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια
20 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
250 γρ. λινγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό
1 κύβος κότας ή λαχανικών

άνηθος
αλάτι, πιπέρι

τριμμένο τυρί (εδώ γραβιέρα αγελάδος)






Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τ
α τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.



Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε σωτέζα ή γουώκ και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. 

Σωτάρουμε για 4΄-5΄, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε. 



Τα αφήνουμε μαζί για άλλα 5΄ και ρίχνουμε τον κύβο, νερό μέχρι να σκεπαστούν ελαφρά τα κολοκυθάκια, λίγο αλάτι και περισσότερο πιπέρι. 



Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κολοκυθάκια. 

Παράλληλα βράζουμε τα λινγκουίνι για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.



Ρίχνουμε στα κολοκυθάκια μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.



Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη σάλτσα κολοκυθιών την κρέμα γάλακτος.

Περνάμε τα λινγκουίνι απευθείας στη σωτέζα με τη σάλτσα φροντίζοντας να μη τα στραγγίζουμε εντελώς καθώς τα βγάζουμε, αλλά να παίρνουν μαζί και λίγο από το νερό τους.




Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τα λινγκουίνι να βράσουν για 1΄-2΄ μέσα στη σάλτσα.





Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περισσότερο τριμμένο τυρί.












Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Σαλάτα με ρεβύθια, παντζάρια και τοματίνια ...

 ... Αυτά παθαίνεις όταν αγοράζεις ποσότητες σε τιμή προσφοράς. Πάμε πάλι. Τίποτα δεν παθαίνεις όταν αγοράζεις - με πρόγραμμα και στόχο - ποσότητες σε τιμή προσφοράς, εκτός από το να εξοικονομείς χρήματα. Και να κάνεις το μαγείρεμα και τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη. Α, και να τρως ρεβύθια συχνότερα από το συνηθισμένο ...


Σαλάτα με ρεβύθια
παντζάρια και τοματίνια



υλικά:
2 παντζάρια (έτοιμα βρασμένα στον ατμό)
1 κονσέρβα ρεβύθια
50 γρ. καλαμπόκι (εδώ από κονσέρβα)
1 πιπεριά Φλωρίνης (ψημμένη από βάζο)
μια χούφτα τοματίνια (εδώ ψημμένα επειδή υπήρχαν)
ρίγανη
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για το ντρέσσινγκ:
2 κουταλιές λάδι (ή 1 κουταλιά ταχίνι)
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλ. μουστάρδα 
προαιρετικά: λίγο σκόρδο σε σκόνη




Αν έχουμε χρόνο και διάθεση αποφλοιώνουμε τα ρεβύθια.

Βάζουμε τα ρεβύθια σε σαλατιέρα.





Κόβουμε τα παντζάρια σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε με τα ρεβύθια. 

Προσθέτουμε το καλαμπόκι.

Την πιπεριά σε λωρίδες.





Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση. 





Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με ρίγανη και λίγες σταγόνες λάδι.





Για το ντρέσσινγκ βάζουμε σε μπωλάκι το λάδι και το λεμόνι.

Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με πηρούνι.

Προσθέτουμε το σκόρδο  και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά. 





Περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ρίχνουμε λίγο ή περισσότερο μαϊντανό.





Σερβίρουμε.