Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ανάποδο κέικ με ανανά ...

 ... Στη δεκαετία του '80 είχαν φοβερό σουξέ. Δεν ξέραμε ακόμη από Tarte Tatin και τα ανάποδα κέικ μας εντυπωσίαζαν τις αθώες μικρούλες. Άμαθος από παλάτι είδε φούρνο κι εθιαμάχτη, που λέει κι η παροιμία.
Ανάποδη μηλόπιτα ήταν η συνταγή που πέρναγε από χέρι σε χέρι κι έκανε θραύση, το μήλο ήταν τότε το πιο συνηθισμένο φρούτο, μπανάνες και ανανάδες τα γνωρίσαμε πολύ αργότερα κι αργήσαμε και να τα δοκιμάσουμε. Εγώ πάντως σήμερα θα φτιάξω το περίφημο upside down cake με ανανά ...


Ανάποδο κέικ με ανανά



υλικά:
1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
1/4 κούπας ηλιέλαιο
1/2 κούπα γάλα
1 αυγό
2 βανίλιες
ξύσμα και χυμός από μισό πράσινο λεμόνι (ή lime)


56 γρ. βούτυρο (εδώ μαργαρίνη)
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
7 φέτες ανανά
προαιρετικά: 1/2 κούπας καρύδια (πεκάν ή και όχι)




Αν οι φέτες του ανανά που αγοράσαμε είναι χοντρές, τις κόβουμε στη μέση.




Αναμειγνύουμε σε μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι.

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το γάλα και χτυπάμε με το μίξερ για 2΄-3΄.



 

 

Προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες, το ξύσμα και το χυμό και χτυπάμε να αναμειχθούν.





Βάζουμε το βούτυρο σε ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση.





Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά να λυώσει.





Αποσύρουμε από τη φωτιά και αραδιάζουμε τις φέτες του ανανά.

 

 

 

 

 Σκορπίζουμε τα καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό αν χρησιμοποιήσουμε.





Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τον ανανά και στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο του γλυκού.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά.

Αναποδογυρίζουμε με προσοχή.

Τρατάρουμε.

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου