Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Κουσκουσάκι με αρακά, μπέικον και παρμεζάνα ...

 ... Κι αν στη Σαρδηνία έχουν fregola, εμείς έχουμε κουσκουσάκι. Το ζυμαρικό εννοώ, αυτά τα μικροσκοπικά μπαλάκια ζύμης που αντικαθιστούν επάξια το εξ Ιταλίας ξαδερφάκι τους στη συνταγή που μας φίλεψαν οι γείτονες και θυμίζει περισσότερο ένα ζουμερό ριζότο παρά ένα πιάτο ζυμαρικών ...

 

 Κουσκουσάκι με αρακά, μπέικον και παρμεζάνα

 

 

 

υλικά:
150 γρ. κους κους (ζυμαρικό)
100 γρ. αρακάς (εδώ κατεψυγμένος και αποψυγμένος)
70 γρ. μπέικον (εδώ έξτρα καπνιστή γαλοπούλα σε κύβους)
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
100 ml λευκό κρασί
400 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. παρμεζάνα/γραβιέρα

 μαϊντανός

 

 Αφήνουμε τον αρακά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει ή τον ξεπαγώνουμε στα μικροκύματα.

 Κόβουμε το μπέικον σε μικρές λωρίδες.


 


Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το μπέικον.

Μόλις τραγανίσει το βγάζουμε σε πιάτο.






Ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό και βράζουμε το κουσκουσάκι για το μισό του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία (περίπου 8΄).


 

 

 


Στα τελευταία 5΄ του μαγειρέματος προσθέτουμε τον αρακά.

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

 

 

 

 

Στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το μπέικον ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σωτάρουμε να μαλακώσει για περίπου 5΄. 

 




Προσθέτουμε το κουσκουσάκι και τον αρακά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί.





Αφήνουμε να εξατμιστεί το περισσότερο και προσθέτουμε το ζωμό.




Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κουσκουσάκι (περίπου άλλα 6΄-7΄).

Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε το τηγανισμένο μπέικον, το βούτυρο και την περισσότερη παρμεζάνα.





Ανακατεύουμε πάνω στο σβηστό μάτι για 2΄-3΄.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2΄.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.





Σερβίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου