... Το πρώτο, και για καιρό μοναδικό ιταλικό εστιατόριο στα Γιάννενα, ήταν η Fontanina. Υπήρχαν βέβαια στην πόλη πιτσαρίες κι εργαστήρια, εκείνο όμως ήταν κάτι άλλο.
Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Olympic, με όμορφα τραπέζια και δύο σεπαρέ, ήταν στα μάτια μας το αντίστοιχο του Hotel Grande Bretagne. Είχε μενού με πιάτα που δεν είχαμε ξανακούσει, μαιτρ και σερβιτόρους με κουστούμι, έκανες κράτηση και βρισκόσουν στον ίδιο χώρο με την αποκαλούμενη καλή κοινωνία της πόλης.
Διστακτικά στην αρχή, πιο θαρρετά τη συνέχεια περνούσαν το κατώφλι της όλο και περισσότεροι. Μάθαμε τα πιάτα και τα ονόματά τους, δεν τρομάζαμε από τα πολλά σερβίτσια και τα διαφορετικά ποτήρια, προσπεράσαμε όλα τα υπόλοιπα και εστιάσαμε στο φαγητό. Που ήταν ακριβό, για μας πολύ ακριβό, ήταν όμως και πολύ καλό.
Κι όταν άρχισε να δίνει φαγητό για το σπίτι, ήταν η σταθερή πολυτελής επιλογή μας για εξαιρετικές περιστάσεις. Πάντα διάλεγα την Τοσκάνο, μια μακαρονάδα που έφτιαχναν με τα δυσεύρετα τότε μύδια και κρέμα γάλακτος. Για να δω, φτάνει μια μακρινή μνήμη να ανασυνθέσει μια συνταγή; ...
Σπαγγέτι με μύδια και κρέμα γάλακτος
υλικά:
450 γρ. μύδια (εδώ κατεψυγμένα, ψίχα)
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
200-220 γρ. σπαγγέτι (εδώ χωρίς γλουτένη)
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και το σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά και λίγο λάδι ή βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 10΄).
Εγώ που είμαι λεπτοστόμαχη, το αχνίζω πρώτα σε νερό να μαλακώσει καλά, προσθέτω λάδι ή βούτυρο και το σωτάρω 4΄-5΄ να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε τα μύδια και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί, χρωματίζουμε με το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Ρίχνουμε στα μύδια την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
Περνάμε με πηρούνα τα ζυμαρικά στα μύδια.
Ανακατεύουμε απαλά, προσθέτοντας και λίγο από το νερό των μακαρονιών.
Επειδή τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη τείνουν να κολλάνε πολύ μεταξύ τους, ρίχνουμε αρκετό από το νερό τους στη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου