Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Γεμιστά κουλούρια από σφολιάτα ...

 ... Μέσα στις μπαγκέτες, τις τάρτες, τις φουγκάς και τις φλαμκούχεν εσύ πεθύμησες μια πίτα. Να την καταλάβω τη νοσταλγία για την πατρίδα, αλλά όλα πατρίδα μας κι αυτά κι εκείνα. Τέλος πάντων, φύλλο δύσκολα θα βρεις εκεί οπότε η μόνη λύση είναι η σφολιάτα. Εύκολη για αρχάριους σαν και του λόγου σου η τυρόπιτα, ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και βολικά τα ...


Γεμιστά κουλούρια από σφολιάτα



υλικά:
200 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι (εδώ σε μερίδες)
φέτα 

τριμμένο ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
5 φέτες καπνιστό χοιρινό (ή άλλο αλλαντικό)

1 αυγό
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος

2 φύλλα σφολιάτας



Βάζουμε το σπανάκι σε πιάτο κατάλληλο για τα μικροκύματα και το περνάμε από το φούρνο μικροκυμάτων για 4΄-5΄ να ξεπαγώσει.

Το ανοίγουμε με πηρούνι και το πατάμε ελαφρά να βγάλει τα υγρά που δε χρειαζόμαστε.

Αλατοπιπερώνουμε το σπανάκι και το βάζουμε για άλλα 2΄-3΄ στα μικροκύματα. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τριμμένη φέτα.







Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το αλλαντικό και το ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί.





Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και τα κόβουμε σε τέσσερις λωρίδες το καθένα.

Τα αλείφουμε πολύ καλά με νερό.






Βάζουμε στο κέντρο μια λωρίδα γέμιση, σηκώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις κλείνουμε πολύ καλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.







Στρίβουμε πολλές φορές το γεμιστό κορδόνι που φτιάξαμε, σχηματίζουμε ένα κουλούρι και πιέζουμε το σημείο που ενώνονται οι άκρες για να κολλήσουν.






Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα κουλούρια με τα δύο είδη γέμισης.

Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε γενναιόδωρα με χτυπημένο αυτό.









Πασπαλίζουμε με σουσάμι, προαιρετικά και με μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο.











Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του αέρα, για 35΄-40΄.

Αν βάλουμε δύο ταψιά μαζί, τους αλλάζουμε θέση στα μισά του ψησίματος.









Σερβίρουμε.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου