Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Γαύρος ριγανάτος ...

 ... Η γιαγιά μου στο φαγητό ήταν από εκλεκτική έως ιδιότροπη, ανάλογα με το πώς ήθελε κανείς να το δει. Για παράδειγμα, αρνιόταν πεισματικά να φάει ο,τιδήποτε κατεψυγμένο, θεωρώντας το ποιοτικά κατώτερο  από το φρέσκο και σαφώς πιο ύποπτο. Κι ακόμη δεν έτρωγε ποτέ φαγητό αν δεν ήξερε ποιος το μαγείρεψε, ώστε τις λίγες φορές που βγαίναμε για φαγητό έπαιρνε πάντα και μόνο τηγανητές πατάτες, θεωρώντας τες την ασφαλέστερη επιλογή. Δε θέλησα ποτέ να της πω πόσα κιλά κατεψυγμένες πατάτες έφαγε εν αγνοία της, γιατί θα την καταδίκαζα σε εκούσια ασιτία.
Πήρα το όνομά της αλλά όχι και τα χούγια της. Μια χαρά τα καταδέχομαι τα κατεψυγμένα, τα αγοράζω συνειδητά, τα μαγειρεύω με χαρά και τα τρώω με ευχαρίστηση. Είναι οικονομικά, ποιοτικά και αποτελούν εξαιρετικές προμήθειες ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού που ψωνίζουμε όσο αραιότερα γίνεται και μόνο από μακριά.
Γι' αυτό χάρηκα διπλά το σημερινό γαύρο ...


Γαύρος ριγανάτος



υλικά:
800 γρ. γαύρος (εδώ κατεψυγμένος)
1 σκελίδα σκόρδο
μισό λεμόνι
ρίγανη





Πλένουμε το γαύρο και τον καθαρίζουμε. 

Τραβάμε το κεφάλι και προς τα κάτω αφαιρώντας μαζί και τα εντόσθια. 

Τον ξεπλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό.




Λαδώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το γαύρο. 

Δε χρειάζεται να τον στρώσουμε επιμελώς, απλά τον ρίχνουμε στο ταψί και το κουνάμε για να απλωθεί. 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το σκόρδο σε λεπτά φετάκια.




Χτυπάμε με λάδι το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το γαύρο με το λαδολέμονο. 

Αν μας φαίνεται λίγο, ρίχνουμε και 2-3 κουταλιές νερό στο ταψί.





Αρωματίζουμε με ρίγανη.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου. 

Αν θέλουμε το γαύρο πιο ξεροψημμένο, χρησιμοποιούμε για 4΄-5΄ τη λειτουργία του θερμού αέρα. 





Σερβίρουμε.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου