Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Κιμαδόπιτα …

… Μια πίτα, μα ποια πίτα; Μια πίτα με κιμά …



Κιμαδόπιτα







υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 μέτρια κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο
2-3 μανιτάρια
1 μικρή ντομάτα
ελάχιστος τοματοπελτές
ψιλοκομμένος μαϊντανός

ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 ντομάτες

2 έτοιμα πολλαπλά φύλλα ή 6 φύλλα για πίτα






Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε κυβάκια και τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό τρίφτη. 

Μπορούμε να παραλείψουμε ή να αντικαταστήσουμε τα καρότα και τα  μανιτάρια, εγώ θέλησα να σπάσω την παντοκρατορία του κιμά με λίγο περισσότερα λαχανικά.






Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά.

Τον καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.






Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.







Αν θέλουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί. 

Ρίχνουμε τη ντομάτα σε κυβάκια και ελάχιστο πελτέ. 

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε περίπου μισή κούπα νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄.

Θέλουμε έναν κιμά στεγνό χωρίς πολλή ντομάτα και σάλτσα, όπως αυτός που φτιάχνουμε για τα μακαρόνια ή το παστίτσιο. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.







Ρίχνουμε στον κιμά μαϊντανό και όσο χοντροτριμμένο τυρί θέλουμε. 

Μπορούμε να ρίξουμε και ένα αυγό - εμείς αποφεύγουμε την πρόσθετη επιβάρυνση.







Απλώνουμε τον κιμά στο ένα πολλαπλό φύλλο. 

Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικα φύλλα, στρώνουμε 3 φύλλα λαδωμένα ανάμεσα και απλώνουμε τον κιμά.









Σκορπίζουμε πάνω στον κιμά μπόλικο χοντροτριμμένο τυρί.








Κόβουμε 2 ντομάτες σε ροδέλες και τις αραδιάζουμε πάνω στο τυρί. 

Καλύπτουμε με το άλλο πολλαπλό φύλλο (ή με τα άλλα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα).








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου, προσαρμόζοντας το χρόνο και τον τρόπο ψησίματος στο δικό μας φούρνο.








Σερβίρουμε.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου