Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Kapuska …

… Πώς λέμε μπαμπούσκα;
Πώς λέμε Μαρούσκα – Ντα, γκασπαζά;

Πώς μ’ έλεγαν στο χωριό του άντρα μου κιπρούσκα; Ομορφούλα υποτίθεται αλλά και να με βρίζανε μήπως θα το καταλάβαινα με τα λίγα περσικά που ήξερα;
Τώρα θα λέμε και Καπούσκα.
Καπούσκα λοιπόν, είναι αφενός το λάχανο στα ρώσικα, αφετέρου μια από τις πιο δημοφιλείς τούρκικες συνταγές που διατήρησε το ρώσικο όνομά της. Είναι λάχανο γιαχνί με μοσχαρίσιο κρέας ή αρνίσιο κιμά, που γίνεται και σκέτο με λίγο ρύζι ή πλιγούρι …



Λάχανο με κιμά
Kapuska    



 

υλικά:
400 γρ. κιμάς αρνίσιος (εδώ μοσχαρίσιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 γινωμένες ντομάτες
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κουταλιά πελτές πιπεριάς 
λίγη πάστα τσίλι ή μια μικρή καυτερή πιπεριά
ή μπούκοβο καυτερό
    
πάπρικα γλυκειά (εδώ καπνιστή)
μπούκοβο γλυκό
1 μικρό λάχανο





Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να βγάλει τα υγρά του κι ύστερα ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.







Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και το σκόρδο σε φετάκια και ανακατεύουμε  3΄-4΄.
     
Ρίχνουμε τις ντομάτες σε κυβάκια ή χοντροτριμμένες, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και πιπεριάς.








Συμπληρώνουμε περίπου μισή κούπα νερό για να διαλυθούν, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄.


          



          
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το σκληρό κοτσάνι στο κέντρο.






Κόβουμε σε κομμάτια και ύστερα σε χοντρές λωρίδες.







Προσθέτουμε το λάχανο στον κιμά και καπακώνουμε για να πέσει σε όγκο.






Δεν προσθέτουμε πολύ νερό στο φαγητό αυτό, επειδή θέλουμε να βράσει με τα υγρά από τη ντομάτα και το λάχανο.  

Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε καυτερό ή γλυκό μπούκοβο και λίγη καπνιστή πάπρικα και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει το λάχανο (περίπου 35΄-40΄).

Το φαγητό δεν πρέπει να είναι πολύ ζουμερό αλλά ούτε και εντελώς στεγνό. 

Η νοστιμιά του προέρχεται από το σιγανό μαγείρεμα μέσα στα υγρά που βγάζουν ο κιμάς, το λάχανο και η ντομάτα και είναι ελαφρά ή αρκετά πικάντικο, τουτέστιν καυτερό.






Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα.













2 σχόλια:

  1. Μόλις το μαγείρεψα. Κι επειδή το έχω ελάττωμα να βάζω κ μια δική μου πινελιά, πρόσθεσα λίγο κιμυνο. Του παει πολύ 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα του πάει το κύμινο και πάντα μια προσωπική πινελιά δίνει χρώμα. Καλή όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή