Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Παστίτσιο σε φύλλο κρούστας …

… Σε φόρμα. Όχι εγώ, δυστυχώς. Το παστίτσιο μου …


Παστίτσιο σε φύλλο κρούστας







υλικά:
400 γρ. κιμάς (εδώ από κοτόπουλο)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κουταλιά τοματοπελτές
1 κούπα τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή τοματοχυμός
3 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
τριμμένο κίτρινο τυρί (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι (μικρό/μισό)

6 φύλλα κρούστας




Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και διαλύουμε σ’ αυτές τον πελτέ. Προσθέτουμε τον κιμά και τον ροδίζουμε, ανακατεύοντας και σπάζοντας τα κομμάτια που δημιουργούνται (αν βάλουμε κιμά κοτόπουλου που είναι λιγότερο λιπαρός από το μοσχαρίσιο).




Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.





Ρίχνουμε τη ντομάτα και λίγο νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄.




Βράζουμε το μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2΄-3΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.

Το μακαρονάκι που αγόρασα είχε κάθετες ραβδώσεις και μου θύμισε κομμάτια κίονα και τα νιάτα των αρχαιολογικών σπουδών μου. Άσχετο, αλλά δικός μου ο συνειρμός, δικό μου και το ιστολόγιο.





Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κιμά και προσθέτουμε 1-2 κουτάλες από το νερό των μακαρονιών. Στραγγίζουμε το μακαρονάκι και το ρίχνουμε στον κιμά ή το προσθέτουμε με τρυπητή κουτάλα απευθείας από την κατσαρόλα.





Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν μαζί για 4΄-5΄, ώστε να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό και το τριμμένο τυρί.





Λαδώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ και στρώνουμε το πρώτο φύλλο χωρίς να το τρυπήσουμε στο κέντρο. Λαδώνουμε και με τον ίδιο τρόπου στρώνουμε 3 ακόμη φύλλα.


ΦΥΛΛΟ

ΦΥΛΛΟ 2



Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.


ΓΕΜΙΣΜΑ

ΓΕΜΙΣΜΑ 2



Κόβουμε με μαχαίρι το κεντρικό κομμάτι που αφήσαμε άκοπο. Διπλώνουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα που περισσεύουν.


ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ 2



Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα αλλά και από πάνω.


ΚΑΛΥΜΜΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄- 40΄ και χρησιμοποιώντας, αν χρειάζεται, την κάτω αντίσταση κατά το τελευταίο δεκάλεπτο.


ΕΤΟΙΜΟ

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφήνουμε να σταθεί λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά σε πιατέλα.



SAM_3005

SAM_3003



Σερβίρουμε.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου