Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Πρασόπιτα …

… Εν τούτοις υπερβάντες τον πύργον των Ανέμων και την αγοράν, ένθα είδον μετά θαυμασμού άρχοντας και επισκόπους οψωνίζοντας τα επιούσια πράσα …
                               Εμμ.Ροΐδης – Η πάπισσα Ιωάννα

Κι αφού κοτζάμ άρχοντες και επίσκοποι ψωνίζουν τα επιούσια πράσα, ποια είμαι εγώ για να μην πάω αυτοπροσώπως πρωί-πρωί στη λαϊκή να ψάξω πράσα για την πίτα μου. Εξάλλου οι γιορτινές μέρες και τα τραπέζια που έρχονται απαιτούν πίτες παραδοσιακές και χειμωνιάτικες …
        
         
      
Πρασόπιτα








υλικά:
1 κιλό πράσα
200 γρ. καβουρμάς (προαιρετικά)
200 γρ. φέτα
λίγο λευκό κρασί
1 κύβος
μισή χούφτα τραχανάς (προαιρετικά)

6 φύλλα για πίτα (χωριάτικα)






Κόβουμε τις ρίζες από τα πράσα, αφαιρούμε το εξωτερικό φύλλο και τις σκληρές άκρες από τα φύλλα τους και τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα κόβουμε σε ροδέλες με μαχαίρι ή το ψαλίδι της κουζίνας.







Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο σε σωτέζα ή γουώκ και ρίχνουμε τα πράσα. Καπακώνουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν (περίπου 10΄).










Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον κύβο και λίγο ζεστό νερό (περίπου μισή κούπα). Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.









Σβήνουμε με λίγο κρασί και ρίχνουμε τον καβουρμά, τον οποίον μπορούμε να παραλείψουμε, δίνει όμως εξαιρετική νοστιμιά και γιορτινό χαρακτήρα στην πίτα. Σπάμε τον καβουρμά σε κομμάτια και, αν τα πράσα έχουν βγάλει αρκετά υγρά, ρίχνουμε λίγον τραχανά που θα τραβήξει τα υγρά και θα δέσει τη γέμιση. Αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για άλλα 10΄ περίπου.









Αποσύρουμε από τη φωτιά και, μόλις η γέμιση κρυώσει ελαφρά, σπάμε με το χέρι μας τη φέτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε.




      
        
                   
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί (εδώ 24x30) και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε και, αν θέλουμε, σπάμε λίγη φέτα από πάνω.
Καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο με ένα δεύτερο και ένα τρίτο φύλλο.
         
         
                   






Απλώνουμε τη μισή γέμιση.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, ελαφρώς τσαλακωμένο για να μην περισσεύει από το ταψί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.








       

Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.


               




        
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, λαδώνουμε, σπάμε λίγη φέτα και στρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.








Σπάμε, αν θέλουμε, λίγη φέτα γύρω-γύρω και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.








Ρίχνουμε λάδι και στον κρόθο και ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου. Αν χρειαστεί, στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.









        
         
                   
Μόλις κρυώσει ελαφρά η πίτα, κόβουμε πάνω στα χαραγμένα κομμάτια.














Σερβίρουμε.
  
      
   




    


 





 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου