Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τάρτα με αρμυρίκια και τυριά …

… Κι εγώ μέσα στους αχινούς, στις γούβες, στ’ αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς ρωτούσα τα τζιτζίκια …

Σιγά να μην τα ρωτούσα αν ο βασιλιάς ο ήλιος ζει. Ο κόμπος τό ’χει τούμπανο ότι ζει και ζει και ζει κι αυτός κι ο βασιλιάς Αλέξανδρος, άλλο μ’ έκαιγε εμένα να ρωτήσω.

-Ε, σεις τζιτζίκια μου άγγελοι, γεια σας κι η ώρα η καλή
ξέρετε καμιά συνταγή, για αρμυρίκια ιδανική;
Κι όλα αποκρίνονται μαζί
- Ξέρουμε μια ιταλική …


      
Τάρτα με αρμυρίκια και τυριά

        
                              

                             
υλικά:
για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο
50 ml πολύ κρύο νερό

ή 1 φύλλο ζύμη κουρού ή σφολιάτα
(εδώ έτοιμη ζύμη κουρού)

200 γρ. αρμυρίκια
250 γρ. ρικότα/ανθότυρο ή τυρί κρέμα
(εδώ τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά)
1 αυγό
3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
ξύσμα λεμονιού
μοσχοκάρυδο

         
         
    
     
          
Βάζουμε στο μίξερ ή την κουζινομηχανή το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. 

Δουλεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

 Ρίχνουμε το νερό και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη.

Τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.


Καθαρίζουμε τα αρμυρίκια αφαιρώντας τα κοτσάνια και τις ρίζες τους και τα πλένουμε καλά.







Βράζουμε τα αρμυρίκια για 5΄. 

Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και μόλις κρυώσουν λίγο τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, πετώντας τυχόν σκληρά κοτσάνια.








Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το ανθότυρο/ρικότα/τυρί κρέμα να μαλακώσει. 

Ρίχνουμε το αυγό, τη γραβιέρα και λίγο λάδι.





        

                   
Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα, λίγο μοσχοκάρυδο και τα αρμυρίκια.


     

        
                   

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 26 εκ. 

Απλώνουμε τη ζύμη και την τρυπάμε παντού με πηρούνι.

 Αδειάζουμε τη γέμιση.









Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου για 30΄-35΄. 

Αν θέλουμε, λίγο πριν το τέλος του ψησίματος σκορπίζουμε στην επιφάνεια της τάρτας λίγη τριμμένη γραβιέρα για περισσότερο χρώμα.
   
 








Σερβίρουμε.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου