Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Πίτα με πέστο, τυριά και τοματίνια …

Έβγα έβγα μαγισσάκι
χτύπα χτύπα το ραβδάκι
ντο και ρε και μι και φα
μες στα ροζ τα σύννεφα …

Και κάπως έτσι, με 
ντο και ρε και φα και μι
φούχτα μου και δύναμη,
και με φα και ρε και μι και ντο μες στο μπλε το ξάγναντο,
σήμερα το μαγισσάκι μου πήρε το πτυχίο του πιάνου.

Εύγε και μπράβο και ζήτω, να ησυχάσει κι αυτή να ησυχάσουν και τ’ αυτάκια μας απ’ το αδιάκοπο κλειδοκυμβάλισμα, να σταματήσουν και τα τζάμια να τρίζουν απ’ την Καταιγίδα του Μπετόβεν που λυσσομανά μήνες τώρα, να καταλαγιάσει κι η Επαναστατική του Σοπέν που μας έδενε το στομάχι κόμπο.
Τώρα που λύθηκε πια ο κόμπος απ’ το στομάχι μας και δε μας κάθεται η μπουκιά στο λαιμό απ’ το άγχος, μπορούμε να χαλαρώσουμε, να καμαρώσουμε σα γύφτικα σκεπάρνια και να το γιορτάσουμε με την αγαπημένη της πεστόπιτα, δηλαδή με μια …


Πίτα με πέστο, τυριά και τοματίνια






     

υλικά:
12 φύλλα κρούστας
τριμμένο ημίσκληρο ή σκληρό τυρί
τριμμένη ξηρή μυζήθρα
3 κουταλιές σάλτσα πέστο (έτοιμη)
τοματίνια






Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ημίσκληρο τυρί της επιλογής μας (εμείς πάντα παίρνουμε με χαμηλά λιπαρά) ή σκληρό τυρί όπως το ρεγκάτο, το πεκορίνο ή οι γραβιέρες. Όσο για τη μυζήθρα, εμείς προτιμάμε της Δωδώνης ή την ηπειρώτικη με το 1% λιπαρά.







Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω του μια χούφτα ημίσκληρο τυρί. 

Το καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε ελαφρά και σκορπίζουμε μυζήθρα.










Με τον ίδιο τρόπο και εναλλάσσοντας τα τυριά στρώνουμε πέντε φύλλα.

 Καλύπτουμε με το έκτο φύλλο το οποίο δε λαδώνουμε ούτε πασπαλίζουμε με τυρί. 
 
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του τη σάλτσα πέστο και σκορπίζουμε από πάνω τα τοματίνια, κομμένα σε μικρά κομμάτια.









Σκεπάζουμε το πέστο και τα τοματίνια με το έβδομο φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με τυρί. 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, εναλλάσσοντας τα τυριά μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο κρούστας, το οποίο απλώνουμε πάνω-πάνω χωρίς να το λαδώσουμε.










Κόβουμε όλα τα φύλλα κατά μήκος στη μέση.
 
Ύστερα κόβουμε κάθε κομμάτι οριζόντια σε λωρίδες.











Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τις κομμένες λωρίδες, όρθιες τη μία δίπλα στην άλλη.











Περιχύνουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε στην επιφάνειά της τα τυριά που τυχόν έπεσαν όταν κόβαμε και μεταφέραμε τις λωρίδες.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ περίπου.












Σερβίρουμε.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου